DODIK: I ERDOGAN ZA ŠTO BRŽE FORMIRANJE VLASTI U BIH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Ankari da su razgovori sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom bili iscrpni i korektni, te zahvalio za njegov čvrst stav i zalaganje za formiranje vlasti u BiH.

Dodik je istakao da razumije predsjednika Turske koji podržava ulazak BiH u NATO, što je i razumljivo jer je i Turska članica NATO-a.

“Želim da izrazim zadovoljstvo jer je predsjednik Turske bio spreman da sasluša i cijeni naše razlike u pogledu pristupa NATO putu koji mi imamo u BiH”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa turskim predsjednikom.

On je ponovio da je neophodno što prije formirati vlast na nivou BiH, kako bi ova zemlja nastavila normalno da funkcioniše.

“U BiH postoji saradnja kroz Partnerstvo za mir koje smo spremni da obnovimo, a dileme i razlike, koje mi imamo u BiH već su poznate”, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da je današnji sastanak bila jedinstvena prilika za razgovor o saradnji Turske i BiH koja je i sada odlična.

“Izrazili smo zahvalnost što smo imali priliku da budemo ovdje i svjedočimo visokom razumijevanju u raznim segmentima naše saradnje. Razgovori su bili iscrpni i korektni. BiH i Turska na bilateralnom planu nemaju otvorenih pitanja, a imaju najveći broj bilateralnih sporazuma. Očekujemo da završimo i druge protkole, kao što su oni na polju energetike”, rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio za Erdoganov podsticaj da već danas bude finalizovan i potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, kao i Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Sarajevo – Beograd.

“Zadovoljstvo mi je da sam upravo ja sa predsjednikom Erdoganom potpisao odredbe tog sporazuma koji omogućava povećanje trgovinskih odnosa BiH i Turske. U više navrata sam čuo od Erdogana da to bude međudržavni projekat. Time su ojačani naši odnosi. Potpisali smo i prvi formalni dogovor o izgradnji auto-puta Sarajevo – Beograd, što je šansa za razvoj cijelog regiona, ali i Turske”, rekao je Dodik.

On je istakao da je veoma važno i pitanje uključivana BiH u projekat “Turskog toka” koji povezuje izvore gasa preko Turske, zapadnog Balkana do zapadne Evrope.

ERDOGAN: SNAŽNO PODRŽAVAMO PUT BIH KA ČLANSTVU U NATO

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je nakon sastanaka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savez, napominjući da je stabilnost BiH izuzetno značajna za stabilnost cijele Evrope.

“Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i da se lideri što prije fokusiraju na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i članstvo u NATO čemu Turska pruža veliku podršku”, rekao je Erdogan na konferenciji za medije.

Naglasio je i kako će Turska pružiti svaki vid podrške kako bi projekat gasovoda “Turski tok” prolazio i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Istakao je da BiH predstavlja istinski mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velikog značaja za mir u čitavoj Evropi, a ne samo u tom regionu.

“Naši odnosi s BiH uvijek su prioritet. Imali smo vrlo konstruktivne razgovore i razmotrili potrebne korake za unapređenje već odličnih odnosa koje imamo. Potvrdili smo da će Turska nastaviti ulagati napore za stabilnost BiH, jačanju ekonomske saradnje što će doprinijeti unutrašnjoj političkoj situaciji i napretku cijelog društva”, kazao je Erdogan.

Dodao je kako je danas u Ankari potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu evra, napominjući da je već dao “potrebna uputstva za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine”.

“Autoput Sarajevo – Beograd će takođe doprinijeti razvoju cijele BiH. U tom kontekstu, danas smo potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o pitanjima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da ulažu u BiH”, rekao je turski predsjednik.

Istakao je kako je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, uključujući i jačanje regionalne saradnje na Balkanu.

“BiH zauzima posebno mjesto u našim srcima i zato ulažemo velike napore da doprinesemo rješavanju svih problema s kojima se susreće Bosna i Hercegovina, kao da se radi o našim ličnim problemima. Nastavićemo pružati svaku vid podrške i pomoći BiH”, kazao je Erdoan.

DODIK I ERDOGAN POTPISALI DVA DOKUMENTA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd – Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz BiH, javlja Anadolija.

Izvor: NTV Arena

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!