Bijeljina: Komarci neće čekati tender

Visoke temperature, praćene padavinama, idealne su za razvoj larvi komaraca. Gradska uprava Bijeljina potpisala je ugovor sa preduzećem Eko zaštita, ali je dezinsekcija prolongirana zbog uložene žalbe druge firme.

U Gradskoj upravi kažu da čine sve što je u njihovoj moći da bi ubrzali postupak, kako bi ovaj posao za koji je iz budžeta izdvojeno 300.000 KM bez PDV-a, bio obavljen na vrijeme.

Najugroženija su mjesta uz Savu i Drinu, gdje su bare inkubatori za razvoj komaraca. Iako je tender za izbor preduzeća koje će obavljati dezinsekciju u ovoj i naredne dvije godineraspisan još u januaru, a početkom aprila potpisan i ugovor sa Eko zaštitom, tretiranje komaraca ne može početi dok Kancelarija za razmatranje žalbi u Sarajevu ne donese odluku.

Načelnik Odjeljenja za privredu Dejan Savić kaže da su već uputili jednu urgenciju prema Kancelariji za žalbe da prioritetno uzmu u razmatranje njihovu žalbu. Građani brinu da ovog ljeta neće moći mirno da spavaju, ako dezinsekcija ne bude obavljena na vrijeme, jer smjena kiše i sunca pogoduje razvoju larvi komaraca. Posljednjih nekoliko godina tretirana su sva vodena legla u gradskim, prigradskim i seoskim područjima gdje se ustanovi prisustvo larvi, akoje su već primjetne u Magnojeviću i Dragaljevcu.

Savjetnik za hemikalije Eko zaštite Bojana Petričević kaže da svakih sedam dana obilaze svako stanište gdje se razvijaju komaraci kako bi utvrdili borojnost da bi mogli preventivno djelovati da ne dođe do eskalacije. U Gradskoj upravi tvrde da dezinsekcija ne kasni.

Savić kažeda se još nisu stekli uslovi za larvicidni tretman komaraca, jer površinska temperatura stajaćih i tekućih voda nije dostigla odgovarajuću temperaturu. Ni deratizacija na području grada gdje “pacovi kolo vode” ne može početi do daljnjeg, jer su se na izbor preduzeća Eko zaštita za ovaj posao žalile dvije firme, pa se čeka epilog. Za deratizaciju je iz budžeta izdvojeno 59.000 KM bez PDV-a.

Izvor: rtrs

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!