ALARMANTNO STANJE Hoće li Vlada FBiH ponovo odbiti oboljelu djecu!?

Kontinuirani mjerač šećera u krvi, koji bi znatno olakšao život oboljelima, posebno dječici koja se bodu i po 20 puta dnevno kako bi kontrolisala šećer, dolazi na tržište BiH, što za sada odgađa proteste roditelja i djece.

– Jedan proizvođač predao je dokumente u Agenciju za lijekove BiH i za desetak dana bi se trebala završiti procedura registracije. Tada ćemo opet prema Vladi FBiH ići sa inicijativom za stavljanje ovog mjerača na listu pa da vidimo šta će onda reći, hoće li imati još neke izgovore. Ako nas odbiju, borićemo se svim demokratskim sredstvima – kazao je juče Adnan Beganović, otac petogodišnje curice oboljele od dijabetesa tipa 1 i jedan od pokretača inicijative za stavljanje senzora za mjerenje šećera na listu.

Djeca i odrasli oboljeli od dijabetesa tipa 1 putem federalnih poslanika duže od godinu mole Federalnu vladu da na esencijalnu listu stavi senzore za mjerenje šećera.

Vlada je u četvrtak ponovo odbila takvu inicijativu uz obrazloženje da u BiH trenutno ne postoji firma koja bi mogla pokrenuti proces upisa senzora u Registar medicinskih sredstva.

To je izazvalo ogorčenje roditelja koji su putem Fejsbuks stranice „Dijabetes Libre BiH za život sa manje boli“ predložili proteste. Podršku protestima dali su iz Ključa, Bugojna, Vareša i brojnih drugih gradova. „Sad su prevršili mjeru“, „Sram da ih bude“, bili su samo neki od komentara.

Izvor: Avaz


This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!