KO ĆE OSTATI? Sve više mladih koji žele da napuste BiH i to ZAUVIJEK

Rezultati najnovije Studije o mladima u BiH, koja je obuhvatila 1.000 mladića i djevojaka u dobi od 14 do 29 godina iz svih krajeva BiH, pokazali su da većina mladih, njih skoro 62 odsto, u manjoj ili većoj mjeri žele napustiti zemlju.

Ako se to uporedi sa nalazima ranije Studije o mladima, čak 12,6 odsto više mladih žele otići iz zemlje nego što je to bio slučaj prije tri godine.

U poređenju sa zemljama regiona, mladi iz BiH izrazili su snažniju želju za odlaskom od vršnjaka iz Slovenije i Hrvatske, ali znatno slabiju želju od onih iz Srbije i sa Kosova.

„Zabrinjavajući je podatak da 40 odsto mladih želi da napusti zemlju zauvijek, drugi dio planira ostati u inostranstvu duže od 20 godina, njih 18 odsto, zatim slijede oni koji bi ostali određeni broj godina. Želju za povratkom izrazila je većina mladih ljudi, međutim, oni planiraju provesti najproduktivnije godine negdje drugo, što ima šire društvene posljedice“, navodi se u studiji.

Razlozi odlaska se nisu promijenili u odnosu na prethodnu Studiju o mladima iz 2015, pa mladi i ovoga puta kao osnovne razloge odlaska ističu unaprijeđenje kvaliteta života, bolje poslovne prilike, kao i bolje obrazovanje.

„Zabrinjavajuće je da mladi koji su trenutno zaposleni, takođe iskazuju želju za odlaskom, najčešće zbog loših uslova tržita rada i malih plata koje često ne podmiruju ni osnovne životne troškove, a planiranje porodice dovodi u pitanje“, navodi se u pomenutoj studiji.

Izvor: Srpska info

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!