Srpska dobija zakon o mobingu

U Republici Srpskoj bi ove godine trebalo da počne izrada zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu, odnosno mobingu, jer postojeća zakonska rješenja nisu dovoljno zaštitila radnike.

Potvrđeno je to iz Saveza sindikata Republike Srpske, odakle poručuju da im se zbog mobinga u prosjeku godišnje obrati između 20 i 30 članova, mada se procjenjuje da je taj broj zapravo mnogo veći.

Sindikalci ističu da je pitanje mobinga u ovim momentima donekle regulisano samo Zakonom o radu, a kroz novi zakon će, vjeruju, biti definisan pojam mobinga, šta sve predstavlja, ali i načini zaštite radnika.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, podsjeća da su i ranije tražili da se donese poseban zakon o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu jer su, pojašnjava, uvidjeli da postojeće radno zakonodavstvo dovoljno ne štiti one koji imaju ovaj problem.

Tako da smo taj zakon još 2013. godine uputili u skupštinsku proceduru i on je, nažalost, povučen iako je prošao sve javne rasprave te utvrđen u formi prijedloga. Povučen je jer ga skupštinski odbori, u kojima sjede poslodavci, nisu htjeli prihvatiti“, tvrdi Stanković, a pišu “Nezavisne novine“.

Po njegovim riječima, Sindikat nakon toga nije odustao od svoje namjere.

“Kada smo zaključivali memorandum s Vladom RS, pitanje zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu, ili zakona o mobingu, ponovo smo stavili na dnevni red i u toku ove godine treba da počne s radom radna grupa koja će ponovo pripremiti nacrt zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu”, ističe Stanković.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

Dejan Mijić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, poručuje da će poslodavci vjerovatno učestvovati u procesu izrade ovog zakonskog rješenja.

“Mi u Uniji nismo imali razgovore na tu temu, ali moj lični stav je da treba biti veoma oprezan prilikom izrade takvog zakona. Svjedoci smo da se takav zakon u drugim zemljama često zloupotrebljava. Mislim da mobinga ima i od strane rukovodilaca prema radnicima, ali i u suprotnom smjeru”, rekao je Mijić.

Sindikalne vođe upozoravaju da u ovim momentima mobing nije lako dokazati.

“Mobing je teško dokazati, tako da se ljudi i ne odlučuju da ga prijave. Osim toga, još, nažalost, postoji strah za radno mjesto”, rekla je Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, kojoj radnici prošle godine nisu prijavljivali mobing.

Da je pravna bitka u slučaju mobinga teška i nepredvidiva, svjedoče i u Savezu sindikata RS. Radnici im, naime, dođu te iznesu svoj problem, ali…

Mi ih uputimo kako mogu da ostvare prava i oni vide da je to dugotrajan i iscrpljujući put i, nažalost, mnogo njih odustane od bilo kakve sudske zaštite. U slučaju kada se odluče na sudsku zaštitu, sud utvrđuje da li je bilo mobinga ili nije, pa ako je bilo, radnik ima drugu fazu – da traži naknadu materijalne štete jer je bio mobingovan“, pojašnjavaju iz Saveza sindikata RS.

Sindikalci se stoga nadaju da će, kada zakon o mobingu ugleda svjetlo dana, imati bolje rezultate, odnosno da će znati na koji način adekvatno zaštititi radnike. Osim toga, nadaju se i da će poslodavci nakon donošenja ovog zakona strahovati od sankcija i sudskog procesuiranja.

Izvor: Mondo.ba

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!