“Žitopromet” u sve većim dugovima

 Bijeljinsko preduzeće “Žitopromet” prošlu godinu završilo je u minusu od 2,73 miliona maraka, što je za više od pola miliona veći gubitak nego godinu ranije.

Prema podacima iz finansijskog izvještaja, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, gubitak ovog preduzeća, koje je već duže vrijeme u dubiozi, na kraju 2017. godine iznosio je 2,20 miliona maraka. U izvještaju je navedeno da su lani smanjeni i prihodi, ali i rashodi preduzeća.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

Tako su poslovni prihodi “Žitoprometa” u 2018. godini iznosili 5,69 miliona maraka, dok je taj iznos godinu ranije bio veći od 13,5 miliona maraka. Prema podacima iz izvještaja, rashodi ove mlinarsko-pekarske industrije lani su iznosili 8,31 milion KM, dok su godinu ranije bili skoro duplo veći.

Vlasnik preduzeća Slobodan Pavlović za negativan rezultat na kraju godine krivi radnike.

„Radnici su štrajkovali, zbog toga je gubitak znatno veći na kraju prošle godine nego godinu ranije. Nadam se da ćemo uskoro riješiti probleme koji pritišću ovo preduzeće. Očekujem da ćemo najkasnije do 5. aprila imati informaciju da li ćemo firmu prodati ili ćemo sklopiti partnerski odnos. Za sada vam ne mogu ništa više reći“, rekao je Pavlović.

Ogorčeni radnici tvrde da do štrajka nikada ne bi došlo da je uprava preduzeća obezbijedila sirovinu.

„Radili bismo da smo imali šta da radimo. Gubitak se gomilao prethodne tri godine, a razlog treba tražiti u lošem rukovođenju preduzećem. Ne samo da su finansijski uništili radnike i firmu, već su uništili i ugled “Žitoprometa”, koji je nekada važio za giganta, a sada je na koljenima“, istakao je predsjednik Sindikalne organizacije “Žitoprometa” Predrag Zarić.

Dodao je da radnici ne vjeruju da će proizvodnja biti ponovo pokrenuta, te da nije moguće upaliti mašine preko noći.

„Već sedam mjeseci mašine stoje. Sve i da nešto bude riješeno, ne može tek tako početi proizvodnja. Potrebno je uraditi remont mašina“, dodao je Zarić.

Čelnici “Žitoprometa” zaposlene su u novembru prošle godine poslali na čekanje do februara.

Međutim, proizvodnja ni tada nije počela, već je čekanje produženo do 1. aprila. Predrag Zarić ističe da ne zna ni da li bi ko imao da radi, sve i da situacija u preduzeću bude promijenjena, jer je veliki broj radnika otišao.

„Trenutno nas ima oko 140, a nekada je bilo blizu 250 zaposlenih. I ovo radnika što ima otići će. Duguju nam skoro sedam plata i doprinose“, kazao je Zarić.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!