ORAŠANIN: PRVI PUT NAKON PET GODINA NEGATIVNI REVIZORSKI IZVJEŠTAJI U NSRS

Prvi put nakon pet godina u Narodnoj skupštini naći će se negativni revizorski izvještaji za javne ustanove i preduzeća, kazala je danas na konferenciji za novinare Mirjana Orašanin, predsjednica Odbora za reviziju NSRS i poslanica Srpske demokratske stranke.

Ona je istakla da će se sutra pred poslanicima naći izvještaji o preduzećima Lutrija RS, Šume RS i pet zdravstvenih ustanova: bolnice Gradiška i Trebinje, Univerzitetska bolnica Foča kao i domova zdravlja iz Čajniča i Srebrenice.

Prema njenim riječima mnogo napora je uloženo kako bi se o negativnim revizorskim izvještajima raspravljalo u parlamentu Srpske.

„U proteklih godinu dana u novom sazivu NSRS i Odbora za reviziju kojem ja predsjedavam, održano je mnogo sjednica Odbora i uspjeli smo uz mnogo napra da se sedam negativnih revizorskih izvještaja nađe pred poslanicima. Pored toga Zakonodavni odbor je ocijenio da svi negativni revizorski izvještaji treba da idu u NSRS„ kazala je Orašanin.

Ona je pojasnila da je od svih revidiranih izvještaja ukupno bilo 19 koji su negativni i istakla da nijedan nije razmatran do sada.

Orašanin je naglasila da su predstavnici skupštinske većine u prethodnom četvorogodišnjem mandatu na sve moguće načine nastojali da opstruišu rad Odbora za reviziju nedolascima na sjednice i donošenjem odluka koje su onemogućavale da se negativni revizorski izvještaji nađu pred poslanicima i očima javnosti.

Poručuje da je veoma bitno da se vidi zašto institucije čiji je osnivač Vlada i Republika Srpske negativno posluju i zašto krše zakone i propise po mnogo osnova.

„Pozivamo na odgovornsto svih onih koji su kršili zakon, vršili zloupotrebe zakona i položaja i ostale neregularnosti. Očigledno je da tužilaštvo sud i policiju ovde imaju pune ruke posla. Kao predsjednica Odbora za reviziju NSRS i poslanica tražiću zaključak da subjekti sa negativnim revizorskim izvještajima dostave u roku od 90 dana izvještaj o tome šta su učinili po pitanju preporuka koje im je dala Glavna služba za reviziju u saniranju nezakonitosti i grešaka“, ističe Orašanin.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!