Javni poziv za preduzimanje aktivnosti povodom Svjetskog dana voda – 22. mart 2024.

Organizacija Ujedinjenih nacija 1992. godine usvojila je rezoluciju po kojoj se u cijelom svijetu obilježava SVJETSKI DAN VODA – 22. MART. Time se naglašava značaj očuvanja vode i životne sredine.

Tema Svjetskog dana voda 2024. godine je: VODA ZA MIR, sa porukom da države i narodi moraju da se ujedine oko vode i da iskoriste vodu za mir i saradnju, jer voda nije prirodni resurs oko kojeg čovječanstvo treba da se nadmeće i sukobljava nego predstavlja osnovno ljudsko pravo – voda je neophodna za život i svi imaju pravo pristupa vodi. Saradnja država, naroda, različitih grupa i zajednica oko vode može da dovede do mira, harmonije i stabilnosti u svijetu, jer saradnja oko vode može da izazove pozitivan talas za miroljubivu saradnju u svim sektorima, stvarajući tako osnove za bolju budućnost. Radeći zajedno na očuvanju vode kao najdragocjenijeg resursa i na balansiranju potreba za vodom svih naroda i država, čovječanstvo može da obezbijedi dugoročan mir i održivi razvoj.

Javna ustanova „Vode Srpske“ poziva sve ustanove predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Republici Srpskoj da preduzmu aktivnosti povodom Svjetskog dana voda – 22. marta 2024. godine. Ujedinjene nacije predlažu niz aktivnosti koje mogu da se sprovedu s ciljem obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana voda pod sloganom “Voda za mir”:

 • Organizujte koncert kako biste skrenuli pažnju na lokalna pitanja vode i mira.
 • Igrajte fudbal za vodu i mir. Organizujte fudbalsku utakmicu povodom Svjetskog dana voda.
 • Razmislite šta za vas znače voda i mir i napravite umjetničko djelo, instalaciju, pjesmu ili film kojim ćete inspirisati druge.
 • Organizujte foto-konkurs ili izložbu na temu vode i mira.
 • Organizujte razgovor na temu “Voda za mir” u svojoj školi, univerzitetu, zajednici, kancelariji ili organizaciji.
 • Ako ste nastavnik ili učenik, predložite čas o vodi u svom razredu ili uključite cijelu školu.
 • Organizujte akciju čišćenja obala rijeka, potoka i jezera.
 • Posjetite rijeku, jezero ili močvaru u svom okruženju i saznajte više o tom vodenom ekosistemu.
 • Uradite istraživanje da li voda koju koristite dolazi iz sliva koji prelazi državne granice.
 • Pokrenite projekte koji imaju za cilj istraživanje i promovisanje saznanja o lokalnim vodnim resursima.
  Pored navedenih prijedloga, više informacija i ideja za aktivnosti povodom Svjetskog dana voda dostupni su na internet stranici: www.worldwaterday.org, ili na internet stranici Javne ustanove „Vode Srpske“: www.voders.org.

Javna ustanova „Vode Srpske“ povodom Svjetskog dana voda pripremiće tematski edukativni letak koji obrazovne institucije mogu da koriste u svojim aktivnostima povodom Svjetskog dana voda.

Javna ustanova „Vode Srpske“ poziva obrazovne institucije da o svojim aktivnostima povodom Svjetskog dana voda obavijeste javnost putem medija, ili da svoje izvještaje o preduzetim aktivnostima sa pratećim fotografijama ili video-zapisima dostave Javnoj ustanovi „Vode Srpske“ na adresu e-pošte: [email protected], sa naznakom: „Akcija – Svjetski dan voda 2024“. Sve zaprimljene izvještaje o realizovanim aktivnostima obrazovnih ustanova povodom Svjetskog dana voda, Javna ustanova „Vode Srpske“ će u narednom periodu sukcesivno obrađivati i publikovati na svojoj zvaničnoj internet stranici: www.voders.org, ili u biltenu Javne ustanove „Vode Srpske“, ili putem saopštenja za javnost.

Javna ustanova „Vode Srpske“ stoji na raspolaganju obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj za dodatne informacije, ideje i dogovore vezano za ovaj poziv. Kontakt osoba ispred Javne ustanove „Vode Srpske“ za predmetne aktivnosti je: Saša Mirić, VSS za odnose sa javnošću, e-pošta: [email protected].

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!