Jusuf Trbić: “Da se izvinem onima što su rušili džamije”…

Saopštenje za javnost Jusufa Trbića:

Pošto se ne smiruju tenzije  povodom moje izjave na sjednici Skupštine Grada, pa sam dobio i više prijetnji putem društvenih mreža, prinuđen sam da Vas zamolim da objavite moje reagovanje.

Koga sam ja uvrijedio svojom izjavom da su fašisti srušili bijeljinske džamije? Objasnio sam ranije da nisam ni pomenuo Vojsku i da se moja izjava odnosila isključivo na rušitelje. Pošto je uništavanje vjerskih objekata okvalifikovano u međunarodnom pravu kao ratni zločin, to znači da sam uvrijedio ratne zločince.

A da li su oni uvrijedili sve Bošnjake i sve normalne ljude u ovoj zemlji svojim rušiteljskim činom – o tome, čini, se niko neće ni da razmišlja. Niti o činjenici da su Karadžićevi sljedbenici srušili sve muslimanske vjerske objekte na svojoj teritoriji, sve do jednog, u sklopu etničkog čišćenja, koje je jedan od osnovnih stubova fašističke politike, kako nas uče udžbenici i istorija.

Pri tome, nije bilo rušenja pravoslavnih crkava na prostoru pod kontrolom Armije BiH, pa su ostale sve stare crkve, od Bihaća, do Srebrenice i Sarajeva.U jednom reagovanju čak je rečeno da sam ja uvrijedio čitav srpski narod, što je nevjerovatno. Dokle će samozvani rodoljubi svaki zločin svaljivati na leđa čitavog svog naroda, zašto ne pozovu Okružno tužilaštvo da istraži slučaj i objavi šta se desilo? To bi, valjda, bilo jedino logično rješenje.

Kao što bi jedino logično bilo da reaguju oni koje sam, navodno, uvrijedio, a ne oni koji se odjednom pretvore u branioce zločina.

Predsjednik Skupštine Grada čak je iznio prijedlog koji može ući u antologiju svjetskih čuda : da se ja izvinim zbog izjave!

Dakle, da uputim izvinjenje onima koji su srušili džamije. Treba li da se sad Bošnjaci izvinjavaju i onima koji su ih ubijali, progonili, deportovali, zatvarali u logore, slali na prinudni rad, silovali i pljačkali?

Da im kažu : “Izvinite što ste nas ubijali, nećemo nikad više”. Hoće li, onda, i žrtve na drugim stranama morati da učine to isto? Ili ćemo ipak pokušati doći do istine, ma kakva ona bila?

DesavanjauBijeljini

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!