Mićo Mićić na sudu zbog „Simex proma“


U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je nastavljeno glavno ročište u sporu između preduzeća „Simex prom“ Janja i Gradske uprave Bijeljina na kojem je svjedočio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

„Simex prom“ je 2015. godine tužio grad Bijeljina radi nadoknade štete od 5,59 miliona KM zbog onemogućavanja nastavka izvođenja građevinskih radova na izgradnji stambeno – poslovnog objekta (lamela 3) pored kanala Dašnica.

Od tog iznosa „Simex prom“ na ime obične štete potražuje 1,3 miliona KM, dok 4,2 miliona KM potražuje na ime izmakle koristi i zakonske zatezne kamate.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je na ročištu da je sporna situacija između preduzeća “Simex prom” i tadašnje opštine Bijeljina nastupila prije nego što je on počeo obavljati funkciju načelnika, odnosno gradonačelnika Bijeljine. Kazao je i da je firma iz Janje odustala od gradnje, iz njemu nepoznatih razloga

“Koliko sam upućen u sve to, sve se to događalo u 2003., odnosno 2004. godini kada je došlo do udruživanja sredstava između preduzeća “Transprom”, Distributivni centar i “Napredak” sa Opštinskom upravom, da bi se formirala zajednička građevinska  parcela  na kojoj bi se izgradilo deset stambenih objekata. Potpisan je sporazum, a postoji i aneks tog sporazuma u Gradskoj upravi, kojim  su definisana prava i obaveze svih strana. Sve pomenute firme su unijele dio zemljišta, odnosno nekretnina u taj sporazum za izgradnju novih zgrada, a Opštinska uprava je imala na raspolaganju 3.000 m2 zemljišta i to je bio njen ulog”, istakao je Mićić, naglasivši da je Opštinska uprava tada imala i obavezu da riješi  problem obezbjeđenja četiri stambene jedinice za četiri porodice koje su živjele u manjim kućicama na toj parceli.

Prema ugovoru, istakao je Mićić, preduzeće “Transprom” je u raspodjeli dobilo mogućnost da gradi četiri zgrade, “Distributivni centar” i “Napredak” pet stambenih zgrada i Opštinska uprava jednu stambenu zgradu, i to na parceli od 500 metara kvadratnih zemljišta. Drugi učesnici su imali i neke druge obaveze. Tako je preduzeće “Transprom” imalo  obavezu da obezbijedi 152 parking – mjesta.

“Što se tiče obaveze rješenja problema četiri stana, Opštinska uprava je potpisala ugovore sa vlasnicima kućica koje su postojale na toj parceli, ali će se to kasnije ispostaviti kao jedan od problema. Dva stana od obećana četiri su se nalazila na opštinskoj parceli. Opštinska uprava je u 2007. godini donijela odluku da proda pravo građenja i zemljište i da od tog novca izgradimo novi most na kanalu Dašnica. To zemljište smo na zakonit način prodali preduzeću “Simex prom” i ugovor je u cjelosti realizovan”, istakao je Mićić, naglasivši da su se tada pojavili novi problemi, jer je jedan od stanara u pomenutim kućicama  prodao svoju kućicu trećim licima, dozvolivši im da se upišu u zemljišne knjige, iako nije dobio ni novac, niti odgovarajući stan.

To je onemogućilo “Simex prom”, novog vlasnika zemljišta od 500 metara kvadratnih, da dobije građevinsku dozvolu. Uslijedio je sudski spor, a Pano Josipović, koji je jednu od tih kućica prodao trećim licima, uspio je u međuvremenu da dobije spor. On je ponovo to zemljište ustupio opštini na osnovu ranije pomenutog sporazuma i dobio je stan u već izgrađenoj zgradi pored sporne parcele. Tada su se konačno stekli uslovi da preduzeće “Simex prom” iz Janje  pokrene postupak za dobijanje građevinske dozvole.

Na pitanje advokata “Simex prom“ Miloša Stevanovića da li su na pomenutoj opštinskoj parceli obezbijeđena parking – mjesta za novu zgradu koju bi gradio njegov klijent, Mićić je odgovorio da je u pitanju bila jedna zajednička građevinska parcela na kojoj postoji dovoljno parking – mjesta koja svi stanari mogu koristiti.

Mićić je rekao i da je upoznat sa time da je “Simex prom” podnosio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole kao i da je postignut načelni sporazum oko uređenju građevinskog zemljišta i izmirenju rente, ali da je firma iz Janje odustala od gradnje, iz njemu nepoznatih razloga.

Nastavak suđenja, odnosno  iznošenje završnih riječi, zakazan je za 15. mart.

Capital.ba

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!