Zelena salata i kupus su zdravi, ali ne za svakoga

Proljetni zeleniš i drugo povrće nezaobilazni su kada je o zdravoj ishrani riječ, nažalost postoji i “druga strana medalje”.

Te namirnice bi s oprezom i ograničeno trebalo da koriste oni koji pate od bolesti želuca i crijeva, kao i oni koji piju lijekove protiv visokog krvnog pritiska, zgrušavanja krvi i za regulaciju glukoze, pišu Novosti.

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu kaže da oni koji piju “varfarin” i “acenokumarol”, trebalo bi da izbjegavaju namirnice koje sadrže mnogo vitamina K:

“Ovaj vitamin direktno blokira dejstvo lijekova za zgrušavanje krvi i zato bi ograničeno trebalo jesti zelenu salatu, kupus, brokoli, šparglu, spanać, prokelj, avokado, pomorandže, peršun”.

S obzirom na to da zeleno lisnato povrće sadrži dosta kalijuma, oni koji piju lijekove za povišen pritisak, trebalo bi da ga jedu u manjim količinama.

“Kalijum iz povrća dospijeva u krvotok i može da dostigne previsok nivo ukoliko osoba istovremeno uzima terapiju za hipertenziju, koja ima tendenciju da povećava nivo ovog minerala”, kaže profesor Janković.

Izvjesno povrće utiče i na nivo šećera u krvi

“Spanać i crni luk mogu da snize nivo glukoze, pa pacijenti sa dijabetesom koji piju lijekove za regulaciju glukoze, trebalo bi češće da mjere šećer kada jedu ovo povrće”, upućuje profesor.

“Crni luk može da promijeni nivo lijeka litijuma u krvi zbog čega bi pacijenti koji ga piju trebalo da ga izbjegavaju”.

Iako se se savjetuje da ishrana s proljeća bude što bogatija svježim povrćem, gastroenterolog Srđan Marković iz Kliničko-bolničkog centra “Zvezdara” kaže da to ne važi za one koji boluju od hroničnog gastritisa.

“Mnogi ljudi koji boluju od gastritisa dožive žarenje i bol nakon konzumacije crnog luka, bijelog luka ili paradajza”, kaže dr Marković.

“Osobe sa dijagnozom refluksnog ezofagitisa (GERB-a) takođe bi trebalo da izbejgavaju paradajz, rotkvice, papričice, crni luk, sok paradajza, kisele krastavce. Nije neophodno potpuno da se izbace ove namirnice, ali je bolje da se jede bareno povrće ili povrće isjeckano na sitne komade. Pacijenti sa zapaljenskim bolestima crijeva tokom pogoršanja stanja trebalo bi sasvim da izbace iz ishrane svježe voće i povrće”.

Dovoljna je voda

Iako je posljednjih godina popularno da se zeleniš potapa u vodu sa sodom bikarbonom, čisti rastvorom sirćeta i limunovim sokom, stručnjaci su saglasni da to ne doprinosi uklanjanju ostataka pesticida. Oni ističu da je temeljno pranje hladnom vodom sasvim dovoljno i da se tako uklanjaju ne samo patogeni mikroorganizmi, već i pesticidi koji su ostali na površini biljke.

Izvor: (b92)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!