Španci najzdravija nacija, a gdje je BiH na listi?

Na listi najzdravijih zemalja na svijetu prema Bloomberg Healthiest Country Index-u iz 2019. godine je Španija.

BiH je na toj listi zauzela 42. mjesto.

Još pet evropskih zemlja našle su se među prvih deset na spisku najzdravijih nacija u 2019. godini: Italija na drugom mjestu, Island koji je na trećem mjestu, Švajcarska na petom, Švedska na šestom i Norveška na devetom mjestu.

Kada je naš region u pitanju najzdravija nacija su Slovenci koji se nalaze na 24. mjestu, potom slijedi Hrvatska na 31. mjestu, Crna Gora na 41. mjestu, Bosna i Hercegovina na 42. mjestu, a iza nje su Albanija na 43. mjestu, Srbija 55. i Makedonija na 56. mjestu.

Japan koji je na listi iz 2017. godine bio najzdravija nacija sada je na četvrtom mjestu i to je ujedno azijska najzdravija zemlja.

Na spisku od deset zemalja sa najzdravijom nacijom su i Australija, Singapur i Izrael.

Indeks ocjenjuje nacije na temelju sljedećih faktora: trajanje životne dobi, pretilosti, upotrebe duvana, ekoloških faktora poput pristupa čistoj vodi i sanitarnim uslovima.

Španija ima najveće očekivano trajanje života u zemljama Evropske unije.

Prema prognozama Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja Univerziteta u Vašingtonu, Španija će do 2040. godine imati najveći životni vijek, s gotovo 86 godina, a slijede je Japan, Singapur i Švajcarska.

Istraživači vjeruju da su za ovakve pozitivne rezultate Španije i Italije “krive” njihove prehrambene navike tj. njihov mediteranski način prehrane koji je bogat ekstra djevičanskim maslinovim uljem i orašastim plodovima.

Sjedinjene Američke Države pale su za jedno mjesto pa se sada nalaze na 35. mjestu, dok su građani Kanade na 16. mjestu najzdravijih nacija.

U odnosu na prethodnu listu Južna Koreja poboljšala je svoj rezultat za čak sedam mjesta pa je sada na 17. mjestu, prenosi “Klix.ba“.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!