Hrana koja produžava život

Postoje namirnice koje, ako ih redovno jedete, mogu produžiti životni vijek. Nauka je utvrdila da se, naprimjer, antioksidanti bore protiv bolesti povezanih sa starenjem, poput srčanih oboljenja i nekih vrsta karcinoma.

Krvni ugrušci

Priroda nam nudi niz zdravih i ukusnih namirnica, poput bobičastog voća, bijelog luka, paradajza… Vaše je samo da ih redovno konzumirate.

Tamna čokolada – Puna je flavonoida i antioksidansa koji djeluju protuupalno i mogu spriječiti nastajanje krvnih ugrušaka. Istraživanja pokazuju da su upale povezane sa starenjem pa protuupalna hrana može biti ključ za duži život.

Brokule – Ovo povrće bogato je spojevima poput sulforafana, koji mogu spriječiti nastanak karcinoma. Jedno istraživanje pokazalo je da su osobe koje su u redovnu prehranu uključile brokulu, živjele duže od onih koje ih nisu konzumirale.

Orašasti plodovi – Dokazano je da samo jedna šaka orašastih plodova dnevno može produžiti životni vijek. Orašasti plodovi smanjuju opasnost od bolesti poput dijabetesa i karcinoma.

Cvekla – Bogata je betainom, spojem koji, također, ima protuupalno djelovanje.

Paradajz – Bogat je vitaminom C i sadrži veliku količinu antioksidansa likopena. Istraživanja su pokazala da konzumiranje paradajza smanjuje rizik od nekih vrsta karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze.

Funkcija mozga

Bobičasto voće – Jagode, borovnice i ostalo bobičasto voće veoma je ukusno, ali i bogato velikim količinama antioksidansa koji pomažu u borbi protiv starenja. Bobice sadrže antioksidans antocijanin, koji podržava funkcije mozga i održava tonus mišića.

Špinat – Dokazano je da svakodnevna konzumacija špinata može pomoći u sprečavanju kognitivnog propadanja. Istraživači to pripisuju vitaminu K, kojim ovo povrće obiluje.

Maslinovo ulje i losos

Maslinovo ulje – Mediteransku prehranu, u kojoj je maslinovo ulje glavna zvijezda, naučnici ističu kao jedan od najzdravijih načina prehrane u svijetu. Zdrave masti koje ovo ulje sadrži, pomažu u borbi protiv opadanja kognitivnih sposobnosti usljed starenja.

Losos – Možete ga jesti na bilo koji način – kao suši ili pečen na žaru, jer je ova riba bogata omega-3 masnim kiselinama. Istraživanja su pokazala da štiti od kognitivnog propadanja i da smanjuje upale.

Korisne šparoge

Šparoge su bogate glutationom, koji je najveći antioksidans. Ove zelene stabljike mogu smanjiti rizik od bolesti srca, demencije i karcinoma. Šparoga je izvor folne kiseline, koja podržava kognitivne funkcije.

Pijte zeleni čaj

Ne morate mijenjati svoju omiljenu kafu čajem, ali pokušajte u dnevnu rutinu ubaciti šolju čaja. I zeleni i crni čajevi sadrže katehine koji mogu pomoći u zaštiti srca te štite od moždanog udara. Jedno istraživanje pokazalo je da osobe koje piju najmanje pola litra zelenog čaja dnevno, žive duže.

Ne gulite jabuke

Jabuke su još jedan bogati izvor antioksidansa. Najvažnije je da ne gulite koru, jer se u njoj nalazi većina hranjivih tvari. Plod sadrži vlakna koja pomažu zdravlju probavnog sistema i može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti. Jedite i avokado, jer on pomaže u smanjivanju stresa i potencijalno u borbi protiv nekih vrsta karcinoma.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!