Mural posvećen pjevačici Sofki Nikolić

Legendarna srpska pjevačica narodne muzike Sofka Nikolić dobiće mural na zgradi Bioskopa u Bijeljini nadomak ulice u kojoj je živjela i koja nosi njeno ime.

Oslikavanje murala na zgradi Bioskopa dio je proljećnog uređenja grada u okviru akcije “April, mjesec čistoće”. Autor murala je Danijel Vujanović iz Bijeljine, kojem je ovo šesti mural na zidovima javnih zgrada u gradu.

“Murali su, kao i grafiti, način da se razbijaju različite predrasude u društvu i da se ukaže poštovanje prema ljudima koji su u različito vrijeme i na razne načine svijet učinili ljepšim”, rekao je Vujanović Srni. “Kraljica Skadarlije”, kako su u prvoj polovini prošlog vijeka nazvali Sofku Nikolić, sahranjena je pored svoje kćerke jedinice na bijeljinskom groblju na Pučilama.

Prvi put njeno pjevanje preneseno je 1929. godine na Radio Beogradu iz kafane “Kragujevac”, što je označilo promjenu odnosa javnosti prema kafanskom pjevanju. Sofka Nikolić snimila je mnogo gramofonskih ploča, a njene najpoznatije pjesme su “Cojle, Manojle”, “Kolika je Jahorina planina”, “Kad bi znala, dilber Stano”, “Zone, mori Zone” i “Čuješ, seko”.

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!