Uz ove savjete napravite najbolji roštilj za 1. maj

Okus dima i sočno meso samo su dva razloga zbog čega svi vole meso sa roštilja, a sada kada su konačno došli topliji dani, možete u prirodi uživati u ukusnoj hrani i na otvorenom.

Roštiljanje – ova popularna metoda sporog pečenja mesa omiljena je širom svijeta, a najbolja je kada se sprema iznad pravog žara. Puno je stvari koje utiču na dobar okus hrane sa roštilja, od pripreme mesa i povrća do tehnika pečenja, zbog toga vam donosimo savjete kojima ćete svoje umijeće roštiljanja podići na viši nivo.

1. Pecite polako

Za roštiljanje se često misli da je jednako kao i tzv. grilanje, ali svaki zaljubljenik u hranu sa roštilja znaće da su ove dvije metode nešto potpuno drugačije. Roštilja se obično iznad indirektnog izvora topline (žeravice) duže vrijeme, a grilanje je obično iznad direktnog izvora toplote (vatre) kraće vrijeme. Pravi roštilj je za obroke kada vam nije problem čekati neko vrijeme na jelo.

2. Koristite drva i/ili ugalj

Ako se jela sa roštilja spremaju na otvorenom, najbolja opcija su drvo i ugalj – za razliku od plinskih roštilja. Drvo će se pobrinuti za ravnomjernu toplotu i specifičan okus mesa, dok će ugalj pridonijeti dimljenom okusu koji pravi ljubitelji roštilja preferiraju.

3. Začini i umaci

Postoje različite “teorije” u vezi s tim da li bi meso trebalo začiniti suvim začinima ili saftnom marinadom prije pečenja ili za vrijeme pečenja. Odluka je na vama. Suvi začini obično imaju blaži okus i treba ih obilno nanijeti, dok su saftne marinade pikantnije.

Bez obzira na to za šta se odlučite, pobrinite se da ostavite začinima dovoljno vremena da prodru u meso, najmanje pola sata ili preko noći, zavisno od debljine mesa.

4. Dodajte maslac

Ukoliko pripremate odrezak, odmah nakon pečenja ga sklonite sa roštilja i potom uzmite kašičicu maslaca i njome premažite komad mesa te ostavite da se rastopi. Dobićete posebno sočno i ukusno meso. Istu proceduru možete primijeniti i na povrću.

5. Aromatično bilje

Prije pečenja na vruć ugljen pospite šaku-dvije sušenog ili još bolje svježeg začinskog bilja. Savjetuje se ruzmarin ili estragon, od mirisa će vam rasti zazubice, a vaš roštilj dobiće novi okus.

6. Uništite bakterije

Bakterije koje uzrokuju trovanje hranom obožavaju roštilj, a sva nedovoljno pečena hrana savršena je prilika za njihovo razmnožavanje. Uz malo pažnje i brižnosti držaćete ih podalje od svoga roštilja. Prije nego što meso bacite na roštilj, pobrinite se da bude zaista vruć. Ugalj je spreman kada se užari, a površina mu je ravnomjerno prekrivena blijedosivim pepelom. Za to je potrebno oko 30 minuta, a sirovu hranu ne ostavljajte na suncu. Iznesite je iz kuhinje tek kada roštilj bude spreman za pečenje. Zamrznutu hranu potrebno je otopiti, a tek onda staviti na roštilj. Nikada nemojte ubrzano roštiljati. Sva riba i meso, a posebno piletina, moraju biti dobro pečeni. Ne stavljajte piletinu na najvrući dio roštilja jer izvana će pocrniti, dok će u sredini meso ostati sirovo.

Da biste provjerili da li je piletina dovoljno pečena, u najdeblji dio mesa zabodite metalni ražnjić – sokovi koji iscure trebalo bi da budu bistri i bez traga krvi. Sirovu i pečenu hranu držite u odvojenim posudama. Marinadu koja je bila u dodiru sa sirovim mesom nikad nemojte ostavljati. Bacite je i posudu dobro operite prije upotrebe.

Zanimljivosti:

*U SAD je roštiljanje zaista sport. Tokom godine širom zemalja SAD organizuje se više stotina događaja na kojima gril majstori odmjeravaju snage. Nagrade se nekad penju i do 100.000 pa i više hiljada dolara! Ne čudi jer u SAD četiri od pet domaćinstava ima roštilj i koristi ga pet puta mjesečno.

*Kad već spominjemo Ameriku, jeste li znali da je popularni lanac brze hrane “McDonald’s” u početku bio pečenjara?

*Šta se peče na roštilju zavisi od zemlje do zemlje. Kod nas je najčešća “meta” roštilja ćevap. Tu su potom kobasice i pljeskavice, piletina. U SAD najviše se roštiljaju pljeskavice za hamburger, odresci, hot dog (kobasice) i piletina.

*Ne zna se kad smo počeli s roštiljanjem. Neki kažu da je to bilo prije 1,4 miliona godina, pećinski čovjek je, navodno, dimio meso. Drugi kažu da se roštiljanje kao takvo pojavilo prije 6.000 godina.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!