Veliki preduzetnici državi duguju 132,8 miliona KM, ali i dalje nesmetano rade

Deset najvećih dužnika za porez na dodatu vrijednost u Bosni i Hercegovini duguju oko 132,8 miliona konvertibilnih maraka, a među njima ima i aktivnih preduzeća koja normalno funkcionišu.

Ovo je pokazala lista PDV dužnika, koji je objavila Uprava za indirektno oporezivanje nakon dužeg perioda, a podatke nisu objavljivali iz tehničkih razloga.

Najveći dužnik je KJKP Grass doo Sarajevo, firma nadležna za gradski javni saobraćaj, sa dugom od oko 29,9 miliona maraka.

Odmah iza se nalazi BNT Kovačnica dd Novi Travnik, koji duguje na ime poreza na dodatu vrijednost 29,1 milion KM, a riječ je firmi koja proizvodi mašine i hidrauliku. Treći najveći dužnik jeste Sarajevska pivara, od koje Uprava za indirektno oporezivanje potražuje 15,7 miliona KM-

Četvrti najveći dužnik Bob-Pro doo Čitluk sa dugom od 13,3 miliona KM, a peti je čuveni MB – Kekerović doo Laktaši, koji duguje 13,1 milion KM.
Ova nesolventna kompanija duguje i Poreskoj upravi RS više od milion KM, a zbog utaje poreza i doprinosa osuđen je vlasnik. Niko ne zna kako će država, odnosno njene dvije poreske institucije, naplatiti porez jer kompanija nema imovinu. Zapravo, pretpostavlja se da će ovaj dug biti otpisan.

Ostalih pet najvećih PDV dužnika su : Đuša doo Fojnica (9,6 miliona KM), Bosmal doo Sarajevo (8,5 miliona KM), Federalna direkcija robnih rezervi (7,4 miliona KM), Mass doo Bijeljina (6,9 miliona KM) i Elipsa doo Čitluk (6,6 miliona KM).

Podaci o dugu za PDV ažurirani su 5. aprila, a među većim dužnicima se nalazi i Radio-televizija Bosne i Hercegovine sa dugom od gotovo šest miliona konvertibilnih maraka.

Takođe, na spisku dužnika za PDV ima i nekoliko fizičkih lica koji su ostali dužni porez državi kao – investitori.

Izvor: Koreni.rs

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!