Kalemljenje voća – osnove i postupak kalemljenja

Kalemljenje voća stotinama godina je bio visoko cenjen zanat dok je danas sve mali broj onih koji su upućeni u ovu veštinu. Kalemljenje voća je zapravo vid oplemenjivanja divljih u pitome voćke. Reč je o vegetativnom razmnožavanju voćki.

Vreme kalemljenja voća

Kalemljenje na procep i pod koru najbolje je vršiti u proljeće, a kalemljenje na pup ljeti.

Obratite pažnju da između podloge i plemke nema prostora za ulazak vode ili insekata.

Voće možete kalemiti tokom cijele godine. Najjednostavnije tehnike kalemljenja voća „na procep“ ili „pod koru“, obavlja se u sledećim periodima: – trešnje, “ašlame” i višnje – od kraja mjeseca januara, u februaru i u martu. – Kruške, dunje, šljive, kajsija, mušmula i breskve – počev od marta pa do aprila. Jabuke – od sredine marta, u aprilu i u maju.

Kalemljenje na pup se vrši od kraja maja, u junu, julu, avgustu i u septembru. Najbolji mjesec je avgust.

Najbolje za kalemljenje je oblačno vreme. Temperatura treba da je iznad nule a odgovara i povišen procenat vlažnosti u vazduhu. Izbegavajte kalemljenje na kiši u jesen, po jakom suncu i tokom jakog vetra. Ako je kalemljenje zimsko, vodite računa da period nije u minusu. Idealna temperatura je od 5 do 10 stepeni °C.

Alat za kalemljenje

Za kalemljenje Vam je potreban jedan oštar nož, skalpel, makaze za drvo, izolir traka, mali drveni klin i mala testera za drvo.

Kao sredstvo za učvršćivanje, „lepljenje“, „omotavanje“ i zaštitu kalema možete primeniti pčelinji vosak, hladni ili topli voćarski vosak, kalem smolu, gumu za kalemljenje ili kravlji loj i balegu.

Tehnike kalemljenja voća

Najpoznatije tehnike kalemljenja voća su: kalemljenje na pup, na „list“, na konus, pod koru, na procep i „engleski spoj“.

Za rasadničku proizvodnju je najbolje kalemljenje „na pup“, za vlastite potrebe” – „na procep“ a za kalemljenje direktno u voćnjacima, najbolje je kalemljenje “na procep” ili „pod koru“ i to na visini 0,70 -1,5 m podloge od tla.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!