Milan Tegeltija prijavljen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i ovlaštenja

Optužuju ih da su kao organizovana kriminalna grupa, udruženo i pojedinačno, izvršili više kažnjivih krivičnih dijela iz KZ BiH, među kojima su organizovani kriminal, zloupotreba položaja i ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika za korist i za trgovinu uticajem, kao i povredu zakona od strane sudija.

Grupa tužilaca podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milana Tegeltije i više N.N. lica na osnovu člana 214. Zakona o krivičnom postupku BiH i člana 64. Zakona o VSTS .

Krivičnu i disciplinsku prijavu su uputili VSTS, svim članovima tog tijela, Uredu disciplinskog tužioca VSTS, svim disciplinskim tužiocima, Tužilaštvu BiH, svim tužiocima državnog tužilaštva, a proslijedili su je i brojnim medijima. 

Obje prijave su podnesene protiv Tegeltije, kao i protiv N.N. lica u VSTS BiH, kao i N.N. lica u RJT RS i OJT u RS. 

Optužuju ih da su kao organizovana kriminalna grupa, udruženo i pojedinačno, izvršili više kažnjivih krivičnih dijela iz KZ BiH, među kojima su organizovani kriminal, zloupotreba položaja i ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika za korist i za trgovinu uticajem, kao i povredu zakona od strane sudija. 

Posebno se apostrofira Tegeltijina uloga, koja je, kako se ocjenjuje, protivna standardima i pravilima etičkog kodeksa za sudije i tužioce. Navodi se da je Tegeltiju i ostale neophodno odmah udaljiti i suspendovati sa pravosudnih funkcija i dužnosti i u najkraćem roku razrješiti sa rukovodećih pozicija koje sada obavljaju u pravosuđu BiH. 

Na kraju krivične prijave se navodi da se dokazi za sve navedeno postoje u VSTS, dok su svjedoci, kako pojedini članovi tog tijela, pojedini tužioci, tako i značajan broj osoblja Sekretarijata VSTS, posebno njihovi rukovodioci.

IZABRATI ŽELJKU

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) Bosne i Hercegovine krši Zakon o VSTS, kako bi se u to tijelo ponovo izabrala Željka Radović, koja je glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj. 

Radovićki je mandat u VSTS istekao u februaru ove godine, a VSTS je bio dužan da tri mjeseca prije isteka njenog mandata, odnosno krajem novembra 2018. godine, obavijesti Republičko javno tužilaštvo radi provođenja izbora ili imenovanja za novog člana iz reda okružnih tužilaca. 

Sve to je regulisano članom 8. Zakona o VSTS, koji precizira ovu odredbu.

Međutim, ovo uopšte nije učinjeno, a bitno je naglasiti da Milanu Tegeltiji u ovom, nesporno kriminalnom aktu, pomažu ostali članovi VSTS, posebno oni iz RS, kao i članovi Sekretarijata VSTS, koji su im tehnička podrška. 

Zašto je ovo učinjeno, odnosno zašto nisu ispoštovane procedure?

Odgovor je jasan – zato što Radovićki 15. maja ove godine ističe mandat glavnog tužioca OJT Doboj (imenovana 2014.), a da bi mogla ponovo biti imenovana na tu tužilačku funkciju, ne smije u vrijeme podnošenja prijave na konkurs biti član VSTS, ili mora prije prijavljivanja na konkurs podnijeti ostavku na članstvo.

Da bi se izbjeglo i jedno i drugo, izbor novog člana VSTS stavljen je na čekanje, da bi Radovićka mogla da bude imenovana za glavnog tužioca u Doboju. Kada se to učini, tada više nema smetnji da ponovo bude birana za člana VSTS. 

Pojednostavljeno rečeno, VSTS pokušava da ovim presedanom stvori rupu u zakonu, kako bi izabrali Tegeltijinog favorita. 

Veze Tegeltije i Radovićke su veoma jake, a upravo je ona predložila da Tegeltija ponovo bude izabran za predsjednika VSTS u julu prošle godine. 

Ona je prijedlog obrazložila činjenicom da je Tegeltija, kao predsjednik VSTS, „znao riješiti ozbiljne zadatke koji su bili pred njim i VSTS“.

„Bilo je teških momenata, a on je to prepoznao i uz ozbiljan pristup riješio sve postavljene zadatke“, rekla je Radovićka tada. 

LOBIRANJE

Tegeltija, uz pomoć glavnog republičkog tužioca Mahmuta Švrake, njegovog zamjenika Miodraga Bajića, glavnog tužioca OT Banjaluka Želimira Lepira i glavnog okružnog tužioca u Prijedoru Mladena Mitrovića, uveliko lobira po svim okružnim tužilaštvima u RS da se niko ne prijavljuje na konkurs za članove VSTS, kako bi Radovićka bila jedini kandidat. Posebno se lobira u OT Banjaluka, koje je najbrojnije i kadrovski najjače.

S obzirom na to da se traži da kandidat bude žena i Hrvatica, krug kandidata je mali, a pritisak i lobiranja snažni. 

Mitrović je Prijedoru, gdje je glavni okružni tužilac, već obezbijedio podršku, Radovićka podršku ima u matičnom Doboju, a intezivno se lobira u Trebinju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

(zurnal.info)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!