U Semberiji kasne deratizacija i dezinsekcija

Dezinsekcija u Semberiji nije urađena ni ovog proljeća na vrijeme, iako je Gradska uprava Bijeljine potpisala ugovor sa preduzećem „Eko zaštita“.

Međutim, posao je prolongiran zbog žalbe firme „Dezinsekcija”. Nadležni, kažu, čine sve što je u njihovoj moći da bi ubrzali postupak, kako bi ovaj posao, za koji je iz budžeta izdvojeno 300.000 maraka bez PDV, bio obavljen u optimalnom roku. Stručnjaci upozoravaju da su visoke temperature, praćene padavinama, idealne za razvoj larvi komaraca, a građani Bijeljine strahuju da će se ponoviti prethodne godine, kada nisu, kako kažu, mogli oči da otvore od ovih insekata.

Iako je tender za izbor preduzeća koje će obavljati dezinsekciju u ovoj i naredne dvije godine, raspisan još u januaru, a početkom aprila potpisan i ugovor sa „Eko zaštitom”, tretiranje komaraca ne može početi dok Kancelarija za razmatranje žalbi u Sarajevu ne donese odluku.

Načelnik Odjeljenja za privredu Grada Bijeljina Dejan Savić pojašnjava da je Kancelariji za žalbe već upućena urgencija da prioritetno uzmu u razmatranje ovu žalbu. – Planirali smo da dezinsekcija u Bijeljini počne polovinom aprila. To je period u kojem je najlakše uništiti brojnu populaciju komaraca. Izvođaču smo ostaviti da se opredijeli da li će to biti larvicidna metoda uništavanja tek izleglih jedinki ili aviozaprašivanje. Mi samo tražimo rezultat. Ugovor sa preduzećem „Eko zaštita” potpisali smo na vrijeme, ali je posao prolongiran zbog žalbe firme „Dezinsekcija”. Zaista se nadamo da će ovaj postupak biti završen, te da će dezinsekcija biti završena u što skorije vrijeme – kaže Savić.

Dodaje da se na sreću, još nisu stekli uslovi za larvicidni tretman komaraca, odnosno da površinske, stajaće i tekuće vode nisu dostigle odgovarajuću temperature, tako da, uprkos kašnjenju, ne sumnja u efikasnost tretmana. Najugroženija su mjesta uz Savu i Drinu, gdje su bare inkubatori za razvoj komaraca. Posljednjih nekoliko godina tretirana su sva vodena legla u gradskim, prigradskim i seoskim područjima gdje se ustanovi prisustvo larvi koje su već primetne u Magnojeviću i Dragaljevcu. Savjetnik za hemikalije u preduzeću „Eko zaštita” Bojana Petričević kaže da se monitoring ovih područja već radi.

– Svakih sedam dana obilazimo staništa za razvoj komaraca kako bi utvrdili brojnost i na vrijeme sprečili eskalaciju razvoja jedinki – pojašnjava Petričevićeva. Uprkos tome, građani brinu da ovog ljeta neće moći mirno da spavaju, ako dezinsekcija ne bude obavljena na vrijeme, jer smena kiše i sunca pogoduje razvoju larvi komaraca. – Imamo rječice Lukavac i Gnjicu, koja su prava legla komaraca. Ne pomažu ni mreže na prozorima, ni kojekakva hemijska sredstva. Jedini efikasan način je da se postupak dezinsekcije izvrši na vrijeme.

I o tome su morali da vode računa nadležni. Nedopustivo je da se ovakve situacije ponavljaju iz godine u godinu, a da za to na kraju niko nije kriv, već jedino ispaštaju građani – kaže s ogorčenjem mještanin Magnojevića Slobodan Petrić. Na čekanju i deratizacija Na području Semberije još uvijek ne može da počne ni deratizacija. Naime, i taj posao je na čekanju. Na izbor firme „Eko zaštita” žalila su se dva preduzeća, o čemu će konačan sud da da Kancelarija za žalbe. Za deratizaciju je iz budžeta grada Bijeljine izdvojeno 59.000 KM, bez PDV.

Izvor: Srpskainfo.com

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!