U bh. vodama pronađen glifosat, koji izaziva rak

U vodotocima i pitkim vodama 138 bh. opština pronađen je herbicid koji izaziva rak. Pokazala je to analiza koja je rađena na području 142 opštine u Bosni i Hercegovini, a utvrđeno je prisustvo glifosata, najviše korištene poljoprivredne hemikalije, za koju je dokazano da je kancerogena.  Četiri opštine u kojima nije pronađen glifosat u slivu su rijeke Une. Provjere i u našoj zemlji rađene su nakon što je Međunarodna agencija za istraživanja o karcinomu (IARRC) u martu 2015. godine objavila da je herbicid glifosat vjerovatno kancerogen.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

Zbog ovog upozorenja na nogama su i Sjedinjene Američke Države. Savezna porota Kalifornije presudila je da je kompanija „Monsanto“, vodeći svjetski proizvođač herbicida, odgovorna za rak još jedne osobe te je naloženo da isplati 80 miliona dolara odštete.

Glifosat se koristi ne samo u poljoprivredi nego i u javnim i privatnim vrtovima, što potencijalno dovodi poljoprivrednike, ali i potrošače u opasnost.

Ivana Kulić iz Centra za životnu sredinu u Banjoj Luci kazala je za „Dnevni avaz“ da je u istraživanju koje su radili prošle godine čak 97 posto ispitanika bilo protiv upotrebe ove supstance.

– Ispitali smo kakva je svijest bh. građana o glifosatu, znaju li uopšte o čemu je riječ i podržavaju li njegovo korištenje na javnim površinama. Stav javnosti bio je izuzetno negativan. Glifosat je izuzetno opasan i zbog toga pozivamo na odgovornost sve proizvođače i preduzeća koja koriste herbicide za tretiranje svojih proizvoda – kazala je Kulić.   

Studije pokazuju da herbicidi koji sadrže glifosat utječu i na lučenje hormona, na naš endokrini sistem, što može ugroziti plodnost kod ljudi. Ovi herbicidi opasni su i za životinje, posebno krave i ovce.  Glifosat je hemijski spoj kojem su glavne komponente nekoliko herbicida širokog spektra, a u upotrebi je više od 40 godina. U kombinaciji s ostalim sastojcima herbicida, glifosat postaje toksičniji za 150 puta.

Izvor: Avaz

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!