Samo tri proizvoda iz BiH na svjetskoj listi zaštićenih

Hercegovački i cazinski med od kestena te kajmak s Romanije jedini su zaštićeni.

Samo tri proizvoda iz Bosne i Hercegovine nalaze se na listi Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) kao zaštićeni proizvodi geografskog područja. Čast da budu na toj listi zaslužili su i hercegovački med, romanijski skorup – kajmak i cazinski med od kestena.

Stroge kontrole

Naša država je punopravna članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, ali i pridružena članica Evropske patentne organizacije, što je, prema mišljenju Josipa Merdže, direktora Instituta za intelektualno vlasništvo, veliki uspjeh.

Svako ko izravno želi dobiti određene informacije koje se odnose na segment zaštite intelektualnog vlasništva može nam se obratiti u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu, gdje smo pripremili promotivne materijale i angažirali naše djelatnike da o bilo kojoj stručnoj temi koja se odnosi na zaštitu intelektualnog vlasništva mogu dati kvalitetne odgovore – izjavio je Merdžo.

Izvorni hercegovački med je međunarodni certifikat dobio 2018. godine i od tada na teglama stoji oznaka da se radi o autentičnom proizvodu. Odmah nakon stjecanja certifikata Udruženju pčelara „Matica“ iz Mostara počeli su pristizati zahtjevi proizvođača da svoj med prodaju pod tom etiketom. Međutim, pčelari koji žele markicu moraju proći stroge kontrole na Agronomskom fakultetu.

Analizama je utvrđeno da med iz Hercegovine, zahvaljujući tlu, klimi i vjetru, ima povećan sadržaj željeza, a u njemu nema opasnih supstanci poput olova ili žive. Procjenjuje se da na području Hercegovine, od Neuma do Jablanice, djeluje oko 700 pčelara.

Geografsko porijeklo romanijskog skorupa – kajmaka dobilo je međunarodni certifikat poslije dvogodišnjeg predanog rada Udruženja proizvođača romanijskog skorupa – kajmaka. Zaštitom geografskog porijekla stvoreni su preduvjeti za razvoj ovog prepoznatljivog brenda, što će proizvođačima omogućiti lakši plasman i prepoznatljivost na svim tržištima.

Dobivanje žiga

Općine Rogatica, Sokolac i Han-Pijesak uplatile su po 4.000 maraka za troškove dobivanja žiga sa stiliziranom kačicom kao zaštitnim znakom.

Kestenov med Cazinske krajine zvanično je registriran u Međunarodnom sistemu oznaka u Lisabonu. Ovaj med razlikuje se od svih drugih vrsta iz okolnih područja šire regije.

Kako se pravi kajmak

Romanijski skorup – kajmak pravi se od varenog kravljeg, ovčijeg ili miješanog kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka, sadrži u prosjeku više od 85 posto masti u suhoj materiji i oko osam posto proteina. Košta oko 20 KM.

Izmjene zakona

U prošloj godini Institut je pripremio izmjene Zakona o patentu koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri. – Nakon eventualnog usvajanja tek smo jedan korak do punopravnog članstva u Evropskoj patentnoj organizaciji, što je jedan od preduvjeta za pristupanje Evropskoj uniji – kazao je Merdžo, istakavši kako je prošle godine BiH napredovala za devet mjesta na svjetskom indeksu inovativnosti te je sada na 77.

Izvor: Srpska info


This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!