Povučena odredba o zabrani fotografisanja policije

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je da će iz Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru biti povučena odredba koja se odnosila na zabranu fotografisanja policajaca.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) razmatraju Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Za medije, nevladine organizacije i opoziciju bio je sporan taj član izmjena zakona, kojim se kao prekršaj javnog reda i mira predviđa „neovlašteno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti”.

Iz Delegacija Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini takođe su ranije izrazili zabrinutost da bi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko bude usvojen, “negativno uticao na ostvarivanje osnovnih sloboda u RS, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.”POVEZANE VIJESTI

Lukač je i tokom današnjeg obraćanja parlamentu dodao da namjera MUP-a RS nije bila da bilo koga spriječi, a posebno ne novinare, da rade svoj posao, a sa šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini došli su, kaže, do zaključka da spomenuta norma nije neophodna u zakonu.

U nastavku sjednice poslanici će razmatrati, između ostalog, i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojima se dodatno ukidaju administrativne barijere kada su u pitanju uslovi za nabavljanje oružja.

Izvor: Mondo.ba


This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!