Pojačane kontrole u ugostiteljstvu od 15. maja

 Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH će od 15. maja pojačati kontrole obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH, najavio je danas načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave Ratko Kovačević.

On je pozvao sve poreske obveznike iz ove oblasti da prekontrolišu svoje prethodno predane PDV prijave, kao i to da li su prijavili sav ostvaren promet i pravilno obračunali poresku obavezu.

Ukoliko obveznici otkriju neke greške, kaže Kovačević, izmjenjene PDV prijave treba sami da dostave UIO sa stvarnim i realnim podacima kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola.

“Razlozi za pojačane kontrole kod obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH su analize koje je uradila UIO, gdje su se pokazale određene nelogičnosti”, rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On kaže da je djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića jedna od značajnih privrednih grana u BiH posmatrajući sa aspekta broja obveznika koji se bave ovom djelatnosti.

“Nasuprot tome, analizirajući ovu oblast iz ugla prijavljenog prometa u PDV prijavama, utvrđeno je da predmetna djelatnost ima veoma nisko učešće u ukupnom prijavljenom prometu, od svega 0,57 odsto”, rekao je Kovačević.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

Prema njegovim riječima, stavljanjem u odnos broja registrovanih obveznika za PDV i prijavljenog prometa dobija se izrazito negativan koeficijent korelacije koji determiniše najmanji promet po obvezniku upravo u ovoj djelatnosti.

“U ovoj oblasti identifikovan je izvjestan stepen nepoštovanja propisa, koje se ogleda u nekorektnom i neblagovremenom izvršavanju obaveza u oblasti registracije, podnošenja prijava, tačnog prijavljivanja i plaćanja”, dodao je Kovačević.

Izvor: Nezavisne novine

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!