Naših pet termoelektrana zagađuju kao 200 evropskih

Bosna i Hercegovina ima pet termoelektrana koje zagađuju vazduh kao 200 evropskih.

Ovaj podatak saopštili su predstavnici vlasti u BIH koji su na skoro održanom Energetskom samitu u Neumu poručili da je njihovo opredjeljenje ulaganje u proizvodnju čiste električne energije, odnosno iz obnovljivih izvora energije.

Termoelektrana “Gacko” je jedan od najvećih evropskih zagađivača. Štetne čestice koje emituje utiču ne samo na zdravlje stanovništva u Gacku i regionu, već i u cijeloj Evropi.

Koje su sve opasnosti rada rudnika i termoelektrane u Gacku, zapravo se i ne zna, jer studija koja bi odgovorila na to pitanja, uprkos inicijativama da se izradi, nikada nije urađena.

Ovaj hercegovački grad gotovo je sa svih strana oivičen rudničkim kopovima, a njegovom panoramom dominira kompleks ovog postrojenja.

Prema analizi iz prošle godine, termoelektrana Gacko je druga na zapadnom Balkanu po zagađenju sitnim česticama.

Po podacima Centra za životnu sredinu, za TE „Gacko“ se navodi da su njene emisije čestica u 2016. godini “prouzrokovale 158 smrtnih slučajeva, 414 slučajeva bronhitisa kod djece i odraslih, 115 hospitalizacija.

– S obzirom na to da nemamo studiju o uticaju rada rudnika i termoelektrane na zdravlje, mi samo možemo da konstatujemo da je broj kancera u porastu, i to prije svega pluća i respiratornih organa – ističe Milanka Kovačević, novinarka i aktivistkinja iz Gacka.

Termoelektrana (TE) „Ugljevik“ emituje više sumpor dioksida (SO2) nego sve njemačke elektrane na ugalj zajedno.

– Elektrana „Kostolac B“ u Srbiji i „Ugljevik“ u BiH čine polovinu svih zagađenja sumpor dioksidom iz elektrana na ugalj u regiji zapadnog Balkana – upozoreno je nedavno iz Brisela.

Po posljednjim podacima, u Republici Srpskoj ima 75 proizvođača električne energije iz obnovljivih energije, ali u ukupnoj proizvodnji struje učestvuju svega 3,9 odsto.

– Jedan od prioriteta Republike Srpske je da u narednoj deceniji, po standardima Evropske unije, izgradi energetske objekte, vrijedne milijardu i 250 miliona evra – rekao je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Izvor: Srpska info


This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!