Kladionice na svakom koraku – Čak i djeca kockaju

Učešće djece i omladine u igrama na sreću je problem kojem kod nas još nije poklonjena dovoljna pažnja, u smislu edukacije građana i djece o štetnim posljedicama koji učešće u ovim igrama sa sobom nosi, upozoravaju iz institucije Ombudsmana za djecu RS.

– Kladionice, kao vrsta igara na sreću, su neizostavan dio kolorita svih mjesta u Republici Srpskoj, a nerijetko se nalaze blizu školskih objekata, te su vidljive i lako dostupne učenicima.

Odredbe Zakona o igrama na sreću RS su jasne u smislu da je osobama mlađim od 18 godina zabranjeno učešće u igrama na sreću, te zabranjen ulazak u prostore u kojima se organizuju takve igre. Zakon reguliše da se provjera podataka o uzrastu vrši uvidom u lična dokumenta.

Međutim, nema jasnih pokazatelja dostupnih javnosti da li se obavlja inspekcijska kontrola sprovođenja ovih odredbi, koliko kontrola bude godišnje, te kakvi su efekti inspekcijskog nadzora – navodi se, između ostalog, u godišnjem izvještaju ove institucije za prošlu godinu.

Ne postoje, dodaju, nalazi da li je rad inspekcija zaista preventivan, odnosno da li utiče na smanjenje broja mlađih od 18 godina koji učestvuju u igrama na sreću.

– Učešće u ovim igrama, od najranijeg djetinjstva kreira poremećen sistem vrijednosti, nezdrav odnos prema obavezama i novcu i stvara zavisnost koja prerasta u hronično oboljenje. Pored toga, djeca borave u neadekvatnim prostorijama izložena duvanskom dimu, u okruženju koje nije podsticajno za njihov pishofizički razvoj.

Stručnjaci upozoravaju da kockanje nikada ne dolazi kao izolovan problem, već ga prate brojni drugi problemi, između ostalog, djeca gube zanimanja za druge aktivnosti, zanemaruju obaveze u porodici i školi, posuđuju novac i slično – navode iz institucije ombudsmana.
Kako ističu, propisi i djelovanje nadležnih inspekcija samo su jedna od mjera koja se može kao preventivna koristiti u ovoj oblasti.

Njih treba da prate edukativni programi namjenjeni i djeci, a prije svega roditeljima o tome koliko je štetno učešće djece u igrama na sreću.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!