Jedni za povećanje stope PDV-a, drugi da ostane ista

Još nema konačne odluke nadležnih o tome hoće li doći do povećanja stope PDV-a, koja sada iznosi 17%. U vezi s tim danas bi trebali raspravljati članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Iz Uprave ističu da su oni za ostanaka postojeće jedinstvene stope, ali postoje i inicijative o povećanju stope, ili, pak, uvođenja više stopa, pa i nulte za određene proizvode.

Ostaje ista, jedinstvena, stopa PDV-a od 17%, koja se primjenjuje od 2006. godine. Tako stoji u Prednacrtu novog Zakona o porezu na dodatnu vrijednost. Ukoliko bude usvojen postojeći nacrt, u PDV sistem će ubuduće ući svi oni koji ostvare godišnji promet veći od 75.000 maraka, umjesto dosadašnjih 50.000. Predviđeno je oporezivanje nedovršenih građevinskih objekata, a među novinama je i to da će donacije biti oslobođenje poreza.

“Mi smo mišljenja da je najbolje da postoji jedinstvena stopa PDV-a, kao što je do sada. Ako bi se išlo na više stopa, potrebno je vrijeme kako Upravi, tako i samim obveznicima, za pripremu”, kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Premda na papiru nema prijedloga o povećanju PDV-a, rasprava o tome ne jenjava. Jedni su za povećanje stope, što bi, prema drugima, bio dodatni udar na najugroženije slojeve stanovništva.

Pojedini ekonomisti smatraju da je poslednje povećanja akciza na gorivo imalo isti efekat kao da je već povećan PDV na 18 posto. Ekonomista Zoran Pavlović iz Banjaluke kaže da je neophodno uvođenje više stopa.

“Moram da kažem da sam duboko senzibilan prema socijalnim slučajevima i penzionerima i da ta kategorija, kao i bebe i natalitetna politika, moraju biti oslobođeni PDV-a. Ako bi se išlo na povećanje PDV-a zbog tih ukidanja opterećenja, za to sam uvijek bio raspoložen”, ističe Pavlović.

Da je u slučaju povećanja PDV-a potrebno povesti računa o penzionerima i svima onima koji svojim primanjima nisu u mogućnosti da nadomjeste povećanje poreza, ističe i ekonomista Vjekoslav Domljan. No, prije povećanja stope, kaže, preostaje još nekoliko opcija.

“Treba smanjiti troškove rada, doprinose. A s druge strane, to treba naknaditi na nekom mjestu. Jedno od mjesta jesu prihodi od PDV-a. Mi da prikupljamo PDV kako treba, mi bismo imali još jednu milijardu više nego što sad prikupimo. Ne prikupljamo ni druge naknade, ne posežemo za reformom fiskalnog sistema, što se obavezno mora napraviti”, tvrdi Domljan.

Prihod od PDV-a u BiH mjeri se milijardama, i iz tih prihoda se finansiraju svi budžeti u zemlji. Samo u prva četiri mjeseca ove godine prikupljeno je skoro dvije i po milijarde maraka prihoda od PDV-a. Mijenjanje postojeće porezne politike, po mnogima je osjetljivo pitanje, zbog bojazni da bi se sigurni izvor prihoda mogao ugroziti. Postojeći zakonski tekst tek je u formi Nacrta. Do konačnog teksta mora proći još rasprave na Vijeću ministara i državnom parlamentu. Od raspoloženja nove većine, zavisiće hoće li doći do povećanja stope, uvođenja diferencijalne, ili će ostati postojećih 17%.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!