Kupci iz Turske ponovo u igri za bijeljinsku “Šećeranu”?

Skupština povjerilaca bijeljinske “Šećerane” u stečaju zakazana je za 27. maj, a po svemu sudeći kupci iz Turske, koji su ranije dostavljali ponude za ovu propalu fabriku, ponovo se vraćaju u igru.

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini potvrdili su juče da je Skupština zakazana po prijedlogu grupe povjerilaca.

– U navedenom prijedlogu sadržan je i zahtjev grupe povjerilaca za smjenu stečajnog upravnika Nebojše Matića – kratko su naveli iz Okružnog privrednog suda.

Matić je za “Glas Srpske” istakao da će na Skupštini predstaviti izvještaj o svim dešavanjima u vezi sa “Šećeranom” u proteklom periodu, te da očekuje da će biti donesena odluka šta i kako dalje.

– Krajem prošlog mjeseca održan je sastanak sa predstavnikom turskih kompanija “Soltist” i “Sariel” Omer Faruk Bozakom koji je želio da razgovara o njihovoj ponudi u iznosu od 4,25 miliona evra. Međutim, saopštili smo mu da je dan prije njegovog dolaska na sastanku povjerilaca donesen zaključak da se još neće spuštati cijena ispod deset miliona maraka – rekao je Matić.

Dodao je da su potencijalnom kupcu iz Turske pojasnili da ukoliko želi da se vrati u trku za “Šećeranu” korigovanu ponudu treba dostaviti najkasnije sedam dana prije zakazane Skupštine povjerilaca.

– Zainteresovani kupac je obećao da će korigovati ponudu i dostaviti je u predviđenom roku. Ostaje da vidimo šta će se dalje dešavati – kazao je Matić.

Podsjetio je da su turske kompanije i ranije bile u trci za kupovinu “Šećerane” i da su tada nudile 5,1 milion evra za fabriku, ali s obzirom na to da u predviđenom roku nisu uplatile depozit, Skupština povjerilaca donijela je odluku da preduzeće prodaje na licitaciji.

Osim Turaka, “Šećeranu” već duže vrijeme mjerka i Banjalučanin Goran Vajkić koji ne odustaje od svoje ponude koja iznosi 6,9 miliona KM.

On je ranije isticao da bi ukoliko uspije u svojoj namjeri ponovo pokrenuo proizvodnju i na semberskim oranicama zasijao oko 5.000 hektara šećerne repe, koju bi prerađivao u pogonima bijeljinske fabrike. Vajkić je isticao da bi za dizanje fabrike na noge trebalo još oko 40 miliona KM. Osim njega, za fabriku su jedno vrijeme bili zainteresovani i kupci iz Vijetnama.

Posljednji pokušaj prodaje bijeljinske Fabrike šećera u stečaju propao je u martu jer niko nije dostavio ponudu za kupovinu tog propalog preduzeća.

“Šećerana” zjapi prazna veće 12 godina, a rđa je već uveliko nagrizla opremu. Stečaj je pokrenut prije nepune četiri godine, a dugovanja “Šećerane” iznose oko 16,5 miliona maraka, dok je imovina procijenjena na oko 23 miliona maraka.

Smjena

Komentarišući zahtjev grupe povjerilaca za njegovu smjenu Nebojša Matić je rekao da je riječ o njihovim ličnim razlozima za koje nemaju nikakve dokaze.

– Prijava njihovih potraživanja je predmet istrage i krivične prijave protiv bivšeg direktora “Šećerane” i ostalih 84 radnika, gdje se ispituje osnovanost njihovih potraživanja. Te prijave su nastale na osnovu priznatih potraživanja, a na ročištima se niko nije pojavljivao. Svi su mogli da traže sve, a kako se nisu pojavljivali sada su ljuti zbog toga. Nisu naveli nijedan argument, pa vidjećemo odluku suda – kazao je Matić.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!