Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine je preambiciozan i nerealan naglasili su iz SNSD-a

Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine je preambiciozan i nerealan, jedna je od glavnih poruka sa pres konferencije Кluba odbornika SNSD u Bijeljini. Odbornik Vaso Arsenović je to potkrepio konkretnim činjenicama.

-“ Prihodi od poreza na lična primanja su niži od planiranih za 31% ili vrijednosno za 550.000 КM. Prihodi od rente su manji za 200.000 КM ili 40% manje od plana, a prihodi po osnovu naknada za uređenje građevinskog zemljišta su čak 52% manje od planiranih, što iznosi blizu milion КM. Dakle, samo na ovih nekoliko stavki imamo da su prihodi u gradskom kasi manji za blizu 2 miliona КM“, istakao je Arsenović i konstatovao da je na rashodnoj strani, očigledno probijanje budžeta.

-“ Rashodi za plate su bili više od 10% od dozvoljenog i to u Gradskoj upravi, Centru za socijalni rad čak 35% više od planiranog kao i u Turističkoj organizaciji,

Agenciji za mala i srednja preduzeća i Centru za kulturu. Dakle, radi se o dodatnom, neplanskom, zapošljavanju u navedenim ustanovama čiji je osnivač Grad Bijeljina. Dalje, rashodi po osnovu zateznih kamata su preko 70% u odnosu na planirane, a izdaci po osnovu PDV su za više od 500.000 КM od iznosa predviđenog budžetom, istakao je odbornik Arsenović.

Na sjednici u koja je održana u petak, Кlub odbornika SNSD je pokušao da amandmanski djeluje vezano za stuimulisanje plaćanja naknada za uređenje građevinskog zemljišta, u smislu određenog popusta za uplatu naknade u cjelosti, ali kao i sve druge naše kvalitetne prijedloge, i ovaj prijedlog je odbačen zbog političke isključivosti stranaka koje su pozicija u gradskoj Skupštini.

Iz navedenih činjenica jasno se može izvući zaključak da opet značajan dio radova i usluga koji poboljšavaju kvalitet života građana nije mogao biti urađen. Ako se ovakav trend nastavi, onda na kraju godine možemo očekivati da će se realokacijom sredstva prebaciti na stavke gdje je probijen budžet, da se neće realizovati obećane investicije, i to opet na uštrb naših građana.

Odbornici SNSD-a su predložili da se na dnevni red uvrsti informacija o statusu radova na sportskim dvoranama koje su donirane iz sredstava Vlada Srbije i Srpske.

“Nažalost, većina nije izglasala da se to uvrsti u dnevni red, a načelnik Odjeljenja za finansije je zvanično izjavio da je sam zahtjev da se ova tačka uvrsti na dnevni red, naše ,,politikantsvo“. Smatramo da je to neprihvatljivo, s obzirom na to da je činjenica da su sredstva za sportske sale davno obezbijeđena i uplaćena, a da sve one prethodne radnje koje je lokalna zajednica bila u obavezi provesti, poput izrade projekta i izbora ponuđača uglavnom nisu provedene, te jedino politikanstvo u ovom slučaju može biti to da lokalna zajednica početak radova tempira za početak predizborne kampanje gradonačelnika. Nažalost, u ovoj političkoj igri lokalne zajednice i gradonačelnika, ispaštaju samo djeca i sportisti, koji su da je sve provedeno na jedan čestit i pošten način, sale mogli već koristiti, izjavio je Aleksandar Đurđević, šef odborničkog Кluba SNSD-a

Кlub odbornika SNSD-a je podržao izgradnju istočne tribine stadiona FК ,,Radnik“, s obzirom na to da je u pitanju gradski klub, sa odličnim rezultatima, koji se pritom prethodnih godina više puta kvalifikovao u Evropska takmičenja i morao igrati u Banja Luci te utakmice, s obzirom na to da naš stadion ne ispunjava uslove. Кlub odbornika SNSD-a će uvijek podržati sve dobre prijedloge za naše građane, ali ono što ne možemo podržati jeste to da prilikom izvođenja ovih radova, tj. izrade projekta i izbora ponuđača od strane gradonačelnika i gradske uprave, cijene budu nerealne, kao što smo vidjeli na primjeru izgradnje reflektora, koji će građane Semberije koštati 1.2 miliona КM, iako čvrsto vjerujemo da je realna cijena 2 ili 3 puta manja.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!