Deminarima svakodnevno glava u torbi – zatražili povišice

Sindikat uprave RS zahtjeva od Vlade RS raspakivanje zakona o platama kako bi se svim zaposlenima u upravi povećale plate.


Ovo za kaže predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić koji ocjenjuje kako je “država ispala nekorektna prema deminerima u Civilnoj zaštiti Republike Srpske”.

– Prihvaćeno je da 3.800 policijaca u MUP Republike Srpske bude uvećana plata za deset odsto po osnovu otežanih uslova za rad. Recimo, policajac koji čuva neku zgradu ima tu naknadu, a deminer koji svaki dan ulazi u minsko polje i kojeg jedna greška košta života, nema nakandu za otežane uslove rada – objašnjava Marić.

On kaže da demineri deset godina primaju istu platu.

Po njegovim riječima, Sindikat traži da najniže primanje za sve zaposlene u upravi bude najniža plata koja sada iznosi 450 KM, plus topli obrok i jedna dvanaestina regresa.

-Dakle, mi tražimo povećanje za sve u upravi, a ne da se ide selektivno po sektorima – navodi Marić.

Na konstataciju da poslodavci tvrde da neće biti prostotra za povećanje plata u privredi ako se povećaju plate u javnom sektoru, Marić kaže da u budžetu ima para za povišice i da se to može uraditi “pravičnijom i pravilnijom raspodjelom novca”.

– Iz budžeta RS se izdvajaju desetine miliona maraka za privremene i povremene poslove koje državni službenik pripremi, a onda dođe neki ekspert iz neke komisije i samo to potpiše. A prima honorar u visini godišnje plate tog službenika. Izvinite gospodo u Vladi, ali to nije pošteno – navodi Marić.

Izvor: srpskainfo.com

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!