Bijeljina: Radnicima Bobar banke oprošteni fiktivni krediti

– Banka će morati da plati 1,5 miliona KM troškova nastalih u sporovima
– Bobar banka masovno gubila sporove sa radnicima

Bobar banka u stečaju odustala je od milionskih tužbi koje je podigla protiv radnika firmi iz sastava “Bobar grupacije”, nakon što je izgubila veliki broj sporova, a troškovi nastali u ovim sudskim postupcima koje će banka morati da plati iznose oko 1,5 miliona KM.

Bobar banka je u proteklom periodu pokrenula oko 300 sudskih postupaka teških 18 miliona KM za naplatu fiktivnih kredita koji su podizani na ime radnika „Bobar grupacije“, a zapravo su služili za spasavanje prezadužene grupacije.

Nakon što je veliki broj tih sporova banka izgubila, Skupština povjerilaca i Odbor povjerilaca dali su saglasnost stečajnoj upravnici Dušanki Novaković da zaključi sporazume sa advokatima radnika.

Po ovim sporazumima banka je dužna da plati troškove sudskih postupaka kao i troškove advokata, a to će je ukupno koštati 1,5 miliona KM. Prema računici banke, to je znatno manji iznos u odnosu na onaj koji bi trebala da plati.

„Prema interno sprovedenoj analizi, ukupni troškovi bez sporazuma bili bi uvećani za 2,8 miliona KM, koje u bitnom čine troškovi zastupanja, sudskih taksi na presude, žalbe i revizije“, navodi se u prijedlogu odluke koju je razmatrao Odbor povjerilaca.

Stečajni upravnik Bobar banke Dušanka Novaković je rekla da je Skupština povjerilaca donijela odluku o povlačenju tužbi jer je urađena analiza koja je pokazala da će banka ostvariti značajnu uštedu ukoliko sporovi budu obustavljeni, s obzirom na to da su sve do sada izgubili.

„Banka će isplatiti sve troškove koji su do sada dosuđeni u tim sporovima, ali su oni znatno manji od onih koje bi imali u budućnosti, ukoliko bi sporovi bili nastavljeni“, kazala je ona.

Protiv banke su ranije pokrenuti čak i neki izvršni postupci jer nije plaćala dosuđene trooškove u sporovima sa radnicima koje je izgubila.

​Izvor: capital.ba

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!