BiH odobreno 13 miliona evra usljed priliva migranata

Evropska komisija odobrila je BiH 13 miliona evra kao podršku usljed priliva migranata, saopšteno je danas na veb-sajtu Komisije.

U saopštenju se navodi da će ova, druga specijalna mjera EU nadograditi prethodne, za koje je Brisel izdvojio 9,7 miliona evra kako bi se pomoglo da BiH izađe na kraj sa prilivom migranata koji traje od 2018. godine. Ovu akciju će realizovati Međunarodna organizacija za migracije u saradnji sa UNHCR-om i UNICEF-om, dodaje se u tekstu.

“Podrška EU osiguraće smještaj i hranu za izbjeglice, lica koja traže azil i migrante i pobošljaće standarde zaštite i uslove života, kao i pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama, uključujući obrazovanje za djecu školskog uzrasta”, navodi se u saopštenju. Komisija dodaje da će finansiranje iz EU osnažiti kapacitet vlasti u BiH u segmentima regulisanja granica, identifikovanja, registrovanja i servisima za izbjeglice, lica koja traže azil i migrante. Takođe, pomenuta je i podrška dobrovoljnom povratku.

U saopštenju se podsjeća da EU pomaže BiH od 2007. godine u oblasti azila, migracija i regulisanja granica i da je u te svrhe izdvojeno 24,6 miliona evra. Od januara 2016. godine, BiH koristi regionalni program za podršku regulisanju migracija, koji je vrijedan osam miliona evra, navodi Evropska komisija.

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!