VLADA ĆE TRAŽITI RJEŠENJA ZA POVEĆANJE PENZIJA

Vlada Republike Srpske redovno usklađuje penzije u skladu sa povećanjem prosječne plate i punjenjem budžeta i opredijeljena je da i dalje razgovara sa penzionerima radi pronalaska rješenja za poboljšanje njihovog materijalnog položaja, izjavila je danas pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Srpske Mira Vasić.

“Materijalni položaj penzionera u Srpskoj nije zadovoljavajući, ali se ne može zanemariti ni to da je u posljednjih nekoliko godina došlo do povećanja penzija za 23,17 odsto, dok je u tom periodu rast plata bio veći od četiri odsto”, rekla je je Vasićeva novinarima nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Udruženja penzionera Republike Srpske. 

Vlada Srpske, kako je navela, vodi računa o materijalnom položaju penzionera, da će intenzivno tražiti rješenja za povećanje penzija. 

Ona je podsjetila da je u duhu programa ekonomskih reformi cilj da se prosječna plata u Srpskoj poveća na 1.000 KM. 

“Ako bude sve kako je Vlada zacrtala, nadamo se i da će penzije rasti kao i u prethodnom periodu. Penzije kod nas nisu znatno niže nego u okruženju”, dodala je Vasićeva. 

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da će penzioneri Vladi Srpske uputiti inicijative u vezi sa rastom penzija u skladu sa rastom plata, te poštovanjem dogovorenog procentualnog odnosa između visine prosječne penzije i prosječne plate. 

“Ranije je dogovoreno da prosječna penzija ne smije ići ispod 43,5 odsto od iznosa prosječne plate u Srpskoj. Sada je prosječna penzija ispod tog procenta i ići ćemo prema Vladi Srpske s tim ili da to dogovoreno mijenjamo ili da ispoštujemo”, naglasio je Rakulj. 

On je napomenuo da će aprilske penzije u Federaciji BiH /FBiH/ porasti, te da bi trebalo da tako bude i u Srpskoj, s obzirom na to da su uvećani svi ekonomski i finansijski pokazatelji. 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, iako najavljen, nije prisustvovao ovom sastanku, zbog, kako je rečeno novinarima, vanrednih obaveza.

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!