Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata: Za 100 dana rada uloženo 5,07 miliona KM

U proteklih 100 dana rada kroz različite projekte u oblasti navodnjavanja, ruralnog poslovanja, razvoja konkurentnosti, oporavka od poplava i održivog upravljanja šumama i krajolicima na području Srpske uloženo je više od 5,07 miliona KM, rekao je direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stefan Mitrović.

Istakao je da je najviše novca uloženo na aktivnosti čiji je cilj bolja zaštita od poplava.

– U Hitan projekat oporavka od poplava uložili smo 2,74 miliona maraka, a novac je utrošen na rehabilitaciju lokalne i regionalne infrastrukture oštećene u poplavama. Sanirali smo regionalne puteve i izgradili Policijsku stanicu Doboj, te nabavili namještaj, kancelarijsku i računarsku opremu za tu stanicu. Za potrebe Republičke uprave civilne zaštite nabavili smo transportni kamion i dva servisna vozila s opremom  – naveo je Mitrović.

GLAS: Koliko novca je uloženo u sisteme za navodnjavanje?

MITROVIĆ: U okviru Projekta razvoja navodnjavanja uloženo je 540.000 KM za izgradnju sistema za navodnjavanje u Ljubinskom polju u Ljubinju, na području opštine Bratunac, te u Trebinjskom polju kod Trebinja. U toku je izrada idejnog rješenja koja uključuje identifikaciju pilot-projekta za sistem za navodnjavanje na površini od oko 300-500 hektara u Semberiji.

GLAS: Šta je urađeno o pitanju ruralnog razvoja poslovanja?

MITROVIĆ: Mnogo toga. Zahvaljujući Projektu razvoja ruralnog poslovanja kroz koji je uloženo 1,5 miliona KM odobrena su 103 infrastrukturna potprojekta koja će obuhvatiti oko 25.000 domaćinstava, odnosno 88.000 stanovnika. Većina investicija se odnosi na izgradnju i rehabilitaciju seoskih puteva i vodovoda. Manji dio se odnosi na seoske mostove, sisteme za navodnjavanje i odvodnjavanje, poboljšanje snabdijevanja električnom energijom i izgradnju kanalizacione mreže. Vrijednost ugovorenih radova je oko 10,5 miliona maraka, a do sada je završeno 37 potprojekata. Ostali radovi su u toku ili će početi početkom nove građevinske sezone. 


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

GLAS: Realizovali ste i Program razvoja konkurentnosti, šta je cilj?

MITROVIĆ: Kroz taj program uložili smo 50.000 maraka, i to uglavnom za uspostavljanje platformi učesnika u klasteru. Cilj projekta je jačanje malih proizvođača, poljoprivrednih organizacija i nepoljoprivrednih seoskih domaćinstava, zatim povećanje pristupa tržištu i fizičkoj tržišnoj infrastrukturi, te povećan pristup produktivnim mogućnostima kroz održiv pristup finansijskim uslugama.

GLAS: Koji projekat realizujete za zaštitu šuma?

MITROVIĆ: Riječ je o Projektu za održivo upravljanje šumama i krajolicima kroz koji je uloženo 244.500 KM. Za nabavku rasadničke opreme za potrebe Centra za gazdovanje kršom u Trebinju izdvojili smo 169.000 KM, na sertifikaciju šuma u prošloj godini potrošeno je 40.500 KM, dok smo u nabavku računarske opreme za resor šumarstva i Inspektorat RS uložili 35.000 KM.

GLAS: Šta planirate da uradite ove godine?

MITROVIĆ: U Srpskoj je pod navodnjavanjem oko 15 odsto obradivih površina, a cilj je da taj procenat bude znatno veći. Kroz Projekt razvoja navodnjavanja (IDP), koji finansira Svjetska banka, do kraja godine izgradićemo sisteme za navodnjavanje na površini od preko 4.000 hektara. Pripremljena su idejna rješenja za projektovanje dodatnih 40.000 hektara, a u toku je i izrada projektne dokumentacije za sisteme za navodnjavanje na 2.000 hektara zemljišta. U toku ove godine sistemi za navodnjavanje biće izrađeni u Trebinju, semberskom selu Donje Crnjelovo i Ljubinju. Ukupna dužina cjevovoda na ta tri sistema biće iznad 100 kilometara.

Drinski nasip

GLAS: Kada će početi izgradnja drinskog nasipa?

MITROVIĆ: Drinski nasip je projekat koji finansira Svjetska banka i radovi na regulaciji korita rijeke Janje, koji predstavljaju dio tog projekta, kreću u aprilu, dok izgradnja samog nasipa neće početi dok grad Bijeljina ne riješi imovinske odnose.

Izvor: Glas Srpske

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!