Naučna konferencija o Srebrenici 12. i 13. aprila u Banjaluci

Međunarodna naučna konferencija o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije” biće održana 12. i 13. aprila u Banjaluci s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine, izjavio je predsjednik Organizacionog odbora konferencije Milovan Milutinović.

Milutinović je istakao da će posebna pažnja biti posvećena događajima u Srebrenici iz 1995. godine.

– Želimo na odgovarajući način da govorimo o Srebrenici iako smo suviše dugo čekali na ovo. Naša obaveza je da bude utvrđena istina o stradanjima na ovom području -rekao je novinarima u Banjaluci Milutinović, koji je i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

On je naveo da su završene pripreme za održavanje konferencije, da je u toku štampanje zbornika radova koji ima 800 stranica i 48 referata koje su pisala 52 autora, te da će na skupu učestvovati eminentni stručnjaci iz Rusije, SAD, Njemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH.

Novinar Večernjih novosti Dragan Vujičić smatra da se od 1995. godine moralo intenzivnije govoriti o događajima u Srebrenici.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

– O Srebrenci moramo govoriti, pisati, boriti se za istinu. Ne možemo se pomiriti sa presudama Haškog tribunala koje nisu donesene na osnovu činjenica, nego su politički motivisane – rekao je Vujičić.

Potpredsjednik Organizacije starješina VRS Mirko Trivić kaže da nisu tačni podaci koje je Haški tribunal koristio u procesima protiv Srba koji su učestvovali u dejstvima na podrčju Srebrenice i da se zato srpski narod mora boriti za istinu i pravdu.

Konferencija će biti održana u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske sa početkom u 10.00 časova, a organizatori skupa su Organizacija straješina VRS, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku.

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!