Bobar banka davala lažne garancije za dugove povezanih firmi

„Bobar Autosemberija“ dugovala je preduzeću “Petrol BH Oil Company” oko deset miliona KM, a tek po prijavi potraživanja smo saznali da garancije, kojima je Bobar banka trebalo da garantuje izmirenje tog duga, nisu zavedene u Centralnoj banci.

Rekao je ovo bivši direktor preduzeća “Petrol BH Oil Company” Uroš Bider koji je danas svjedočio na nastavku suđenja za organizovani kriminal u izdvojenom postupku u Okružnom sudu u Bijeljini protiv bivšeg člana Nadzornog odbora Bobar banke Drage Đukanovića, javlja dopisnik portala CAPITAL. Đukanović se sa još 15 osoba tereti za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja čime je veliki broj institucija, ustanova, preduzeća i drugih subjekata, kao i građani BiH oštećeni za iznos od 122,5 miliona KM.

Bider je od 2013. do 2018. godine obavljao funkciju direktora preduzeća “Petrol BH Oil Company”, koje je u to vrijeme imalo poslovnu saradnju sa Bobar bankom i „Bobar Autosemberijom”. Na pitanje tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini, Bojane Lazarević, da odgovori kakva je bila saradnja sa Bobar bankom i „Bobar Autosemberijom”, Bider je odgovorio da nije bila uspješna, jer je „Bobar Autosemberija” dugovala “Petrolu BH” oko 10 miliona KM na ime isporučenog goriva.

“Stupanjem na direktorsku funkciju preuzeo sam oko 10 miliona KM duga. Smanjivali smo taj dug i stalno smo slali dopise, urgencije i upozorenja. Prijetili smo aktiviranjem bankarskih garancija, od sedam i tri miliona KM, u Bobar banci. Na kraju smo i zaključili da nije dobro da imamo bankarsku garanciju u banci koja posluje u sastavu iste grupacije.

Međutim, kada smo pokušali da aktiviramo bankarsku garanciju i da zatražimo garanciju u drugoj banci, došlo je do blokade rada ove banke i izbijanja afere”, izjavio je Bider. Na pitanje tužioca, da li je “BH Petrol” imao kredit u Bobar banci, Bider je izjavio da se toga ne sjeća, te da je, ukoliko je i postojao kredit, ugovor sklopljen prije nego što je on došao na funkciju direktora.

Tužilac Bojana Lazarević ga je podsjetila na izjavu od 16. avgusta 2016. godine koju je dao u Tužilaštvu BiH, ali je Uroš Bider izjavio da se ne sjeća detalja, te da je vjerovatno naslijedio kredit koji je podignut prije njegovog stupanja na direktorsku funkciju. I na pitanje o tome, da li je Bobar banka preuzela obavezu vraćanja duga “BH Petrolu” koji je napravila „Bobar Autosemberija”, Bider je odgovorio da postoji mogućnost da je bio upoznat o tome, istakavši na kraju da je “BH Petrolu” izbijanjem afere u Bobar banci nanesena šteta od oko pet miliona KM, koliko im je ostala dužna „Bobar Autosemberija”, i oko 500.000 KM, koliko im je ostala dužna Bobar banka.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Đukanovićevog advokata Zorana Perića, Bider je odgovorio da je “BH Petrol” bilo jedno od najuspješnijih preduzeća u BiH,da je redovno izmirivalo sve svoje obaveze, te da su tek po prijavi potraživanja saznali da u Centralnoj banci BiH nisu zavedene njihove garancije kojima je Bobar banka trebalo da garantuje izmirenje potraživanja od „Bobar Autosemberije”. Na nastavku glavnog pretresa, zakazanom za 28. maj, biće saslušan svjedok Predrag Buvač iz Banjaluke.

na unakrsna pitanja Đukanovićevog advokata Zorana Perića, Bider je odgovorio da je “BH Petrol” bilo jedno od najuspješnijih preduzeća u BiH,da je redovno izmirivalo sve svoje obaveze, te da su tek po prijavi potraživanja saznali da u Centralnoj banci BiH nisu zavedene njihove garancije kojima je Bobar banka trebalo da garantuje izmirenje potraživanja od „Bobar Autosemberije”. Na nastavku glavnog pretresa, zakazanom za 28. maj, biće saslušan svjedok Predrag Buvač iz Banjaluke.

U ovom predmetu optuženi su: Darko Jeremić, Petar Cacanović, Dragan Radumilo, Ana Mirosavljević, Dragica Tomić, Sonja Kurtuma, Saša Tomić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Jefa Bošković, Batrić Đurišić, Slavica Injac i Snježana Vujnić.

Oni se terete da su kao grupa ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke, te omogućili davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim licima u okviru Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća niti je povrat kredita adekvatno osiguran. Na taj način doveli su do finansijskog sloma banke.  

Izvor: Capital.ba

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!