Bijeljinske lazarice igrale i pjevale za rodnu godinu

Mlade članice Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Semberija“ su i ove godine na platou ispred zgrade Gradske uprave u Bijeljini obrednim igrama za rodnu godinu obilježile Lazarevu subotu i tako najavile najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Lazarice i okupljenu djecu po tradiciji je darivao gradonačelnik Mićo Mićić i istakao da su ovakvi događaji važni za očuvanje srpske narodne tradicije, jer mlađe generacije upoznaju, a starije podsjećaju na ljepotu pjesama i igara koje se prenose s koljena na koljeno.

– Svaki put kad nastupaju naše Lazarice sunčano je vrijeme i lijep dan. Mi na ovaj način, nastupom naših lazarica,čuvamo našu tradiciju od zaborava i prenosimo je na mlađe naraštaje.

Hvala svim učesnicima i posjetiocima koji su se okupili u velikom broju, našim lazaricama za lijep nastup, a stanovnicima Grada Bijeljina neka bude rodna i uspješna godina – istakao je Mićić.

Lazareva subota i igra lazarica nisu vjesnik samo Vaskrsa, nego i proljeća. Vjeruje se da obrednim povorkama, igrom i pjesmom pred kućama domaćina lazarice prizivaju dobar rod usjeva i dobro zdravlje ukućana i stoke.

Izvor: Gradska uprava

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!