Počela sa nekoliko stručaka ljubičica, danas ima vrtnu oazu

Rada Sandić iz Bijeljine hobi je pretvorila u posao, obezbjedivši tako dodatni izvor prihoda za svoju porodicu.

Po zanimanju je trgovac, ali u nedostatku posla već 12 godina proizvodi cvijeće i sadni materijal. Zahvaljući biljkama koje njeguje sa mnogo ljubavi dopunjavala je budžet za školovanje dvojice sinova, jer je u porodici samo suprug stalno zaposlen. Kada bi imala priliku da bira čime će se baviti, opet bi izabrala upravo ovaj posao. Proizvodnjom cvijeća Rada se počela baviti, kako kaže, iz “nužde”. Suprugova plata nije bila dovoljna za pristojan život i školovanje djece, a puno izbora nije bilo.

Nakon što je godinama bezuspješno tražila posao u struci, okrenula se onome što voli. Nije imala velika očekivanja niti prohtjeve. Počela je na malo, desetak stručaka ljubičica i muškatli, a danas ima bezbroj vrsta sobnog i vrtnog cvijeća, pa čak i egzotične biljke. -Ponosna sam na lozane sulfinije, stajaće petonije, karanfile, begonije, dalije, kadife, plumbago, sobni hljem. U ponudi je pedesetak vrsta, a cijena se kreće od jedne do deset maraka. Od sitnih trajnica – perena, preko kalemljenih lišćarskih vrsta, ukrasnih grmova.

Za mnoge od ovih vrsta nisam prije ni čula. Sada znam šta kojoj biljci prija, šta ne. Svakoj ovoj vrsti se morate maksimalno posvetiti – kaže Rada. Uz pomoć stručnjaka proširivala je znanje, a iako ovaj posao traži dosta truda i odricanja, ne bi ga mijenjala za drugi. – Čitam dosta knjiga. Na internetu pratim sve što se odnosi na uzgoj cvijeća. Moraju se primjenjivati savjeti agronoma. Važno je i kakvo sjeme i zemlju imate. Nabavljam kvalitetno i provjereno seme i zemlju, a u rasadniku sam svaki dan. Cvijeće ne zna za praznik ili vikend. Sve na vrijeme mora da se uradi, zalije, prihrani, zaštiti od buba i insekata. Posebno se mora voditi računa o temperaturnim oscilacijama – objašnjava Rada. Uz kvalitetan sadni materijal, Radini kupci dobijaju i besplatan savjet kako da ovog proljeća urede dvorišta i zelene površine. Nije je pokolebala ni poplava 2010. godine kada je plastenik potpuno uništen. Krenula je iz početka.

Troškovi izgradnje i opremanja plastenika nisu mali, a neophodan je i svakodnevni rad. Osim navodnjavanja kap po kap, obezbijedili su i grijanje tokom zime da bi u proljeće imali kvalitetno cvijeće. U sezoni kada ima pune ruke posla, pomažu joj suprug i sinovi. – Jedan sin je završio elektrotehnički fakultet i još nije zaposlen. Drugi u nedostatku posla ovdje pokušava da ode u Austriju i tamo se zaposli u medicinskoj struci. Dok ne nađu posao za koji su se školovali rado mi pomažu u prizvodnji cvijeća. Svako od nas ima svoje obaveze, neko u rasadniku, neko u prodaji, koju uglavnom završim na kućnom pragu – kaže Rada.

Cvijeće melem za dušu Rada ističe da se prema cvijeću ne treba odnositi kao prema obavezi, jer biljke osjete ljubav i pažnju i uzvrate višestruko. Kažu da ko hoće da radi, taj uvijek može da nađe posao, a Rada je spojila lijepo i korisno. Uživa u cvijeću, koji joj je melem za dušu, a od ovog posla može i solidno da živi. Najvažnije joj je da kada kroči u svoje cvjetno carstvo zaboravi sve brige i probleme.

Izvor: Semberija info

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!