Zašto se limun dijeta smatra jednom od najzdravijih na svijetu?

Zahvaljujući ovoj dijeti kilogrami prilično brzo nestaju, ali to nikako nije njena osnovna prednost. Ipak, ona isto tako nije za svakoga.

Prema autoru originalnog programa, Limun dijeta čisti organizam od toksina nakupljenih tokom godina, vraća vitalnost i podiže nivo energije.

Međutim, ljudsko tijelo posjeduje prirodne mehanizme putem kojih se rješava štetnih stvari, a glavni organ koji neprestano obavlja taj zadatak je jetra.

Strogi dijetni režim namijenjen je prvenstveno pročišćavanju organizma pa ga nije preporučljivo sprovoditi duže od nekoliko dana. Zbog minimalnog energetskog unosa (limun i javorov sirup) neminovno dolazi do brzog gubitka kilograma, zbog čega je program počeo da se primjenjuje kao dijeta za mršavljenje.

Iako smanjenje telesne mase nastupa naglo, to je uglavnom posljedica eliminacije tečnosti iz organizma, a ne gubitka masnog tkiva.

Limun dijeta je detoksikacijski program koji je još 40-ih godina prošlog vijeka osmislio Stenli Burogs, pod nazivom “The Master Cleanser”, a današnja verzija objavljena je 1976. godine.

Dijeta se zasniva na napitku od limuna s dodatkom javorovog sirupa i kajenskog bibera, odnosno čili papričice, koji se pije do 12 čaša dnevno, a sva druga hrana se izbjegava.

Za vrijeme sprovođenja Limun dijete pije se isključivo napitak napravljen od iscjeđenog soka limuna, javorovog sirupa, kajenskog bibera (čili papričica) i pročišćene vode. Javorov sirup osigurava energiju iz šećera, kao i pojedine vitamine i minerale, dok kajenski biber podstiče razgradnju sluzi u tijelu. Osim napitka sa limunom, podstiče se i pijenje biljnog laksativnog čaja, a u slučaju zasićenosti jednoličnim ukusom može se popiti i čaj od metvice.

U slučaju napada gladi autor savjetuje da se odmah popije jedan napitak od limuna ili čaša vode koja će ukloniti osjećaj gladi. Veče prije početka sprovođenja detoksikacijskog plana trebalo bi popiti jedan biljni laksativni čaj, a svako jutro nakon buđenja četvrt čaše vode sa dvije kašičice morske soli, što će izazvati pojačano pražnjenje crijeva. Tokom dana potrebno je popiti šest do 12 napitaka sa limunom, po mogućnosti svježe pripremljene.

Kada se završavi detoksikacijski ciklus i počne uvoditi tvrđa hrana, najbolje je započeti sa supama od povrća i manjim količinama svježeg voća i povrća, a zatim treba postepeno povećavati paletu i količinu namirnica.

Mišljenje stručnjaka

Većina stručnjaka složiće se da ovakva neuravnotežena ishrana ne samo da nije prikladna u procesu mršavljenja već je i potencijalno opasna po zdravlje.

Što se duže ona sprovodi, povećava se rizik od štetnih posljedica. Uz ostalo, dugotrajni post može znatno da smanji broj probiotičkih bakterija u probavnom sistemu koje potpomažu varenje hrane. Prenagli gubitak kilograma često prati i gubitak na mišićnoj masi.

Usled nedostatka proteina u ishrani, tijelo razgrađuje vlastito mišićno tkivo kako bi metaboličke funkcije mogle neometano da teku. Gubitkom mišićne mase usporava se i bazalni metabolizam, što je upravo suprotno od onoga što treba da se postigne kvalitetnim mršavljenjem. Ujedno, poslije svakog gladovanja najčešće slijedi pretjerani unos hrane što ponovno dovodi do vraćanja izgubljenih kilograma i nastavlja negovati nezdrav odnos prema hrani.

Sprovođenje limun dijete u obliku pročišćavanja organizma nije zasnovano na naučnim temeljima, obzirom da nema dokaza da ”čišćenje” od toksina na bilo koji način pospešuje zdravlje.

Jedna čaša napitka sadrži:

– 2,8 dl pročišćene, filtrirane obične vode

– 2 velike kašike svježe iscijeđenog soka limuna

– 2 velike kašike organskog javorovog sirupa

– 1/10 čajne kašičice čili papričice u prahu

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!