Testiranje srednjoskolaca na narkotike

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je juče da Vlada Srpske nije odustala od prijedloga da se uvede obavezno testiranje srednjoškolaca na prisustvo opojnih droga u organizmu.

– Komisija za nadzor nad opojnim drogama treba da predloži operativni plan za ovu godinu i shodno tome predviđene su zajedničke aktivnosti sa Ministarstvom prosvjete i kulture – rekao je Šeranić.

On je rekao i da je Vlada na jučerašnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja kojim je propisana zabrana korišćenja solarijuma licima mlađim od 18 godina.

– U skladu sa razvojem savremenih tehnologija, moramo da odgovorimo na probleme koji se odnose na zaštitu zdravlja od nejonizujućih zračenja i zato smo utvrdili navedeno zakonsko rješenje – rekao je Šeranić nakon sjednice Vlade RS. On je istakao da je Vlada Srpske utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti kojim je regulisano primanje ličnih invalidnina za civilne invalide.

Šeranić kaže da je zakonskim rješenjem tretirano pitanje doznaka za lica koja su na hemodijalizi. Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević izjavio je da je Vlada usvojila informaciju o realizaciji sedam prioritetnih projekata za koje će biti izdvojeno 6.650.000 KM.

– Ovo se odnosi na program prekvalifikacije visokoobrazovanih nezaposlenih lica. Ovo je pilot-program i definisano je da u ovoj godini budu tretirana lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje koja pripadaju suficitarnim zanimanjima, među kojima su profesori geografije, istorije, pravnici i ekonomisti – rekao je Rajčević.

On je istakao da će biti izdvojeno 300.000 KM za petomjesečni program obuke za 100 lica koja će biti prekvalifikovana za tržište rada. Rajčević je naglasio da će biti pokrenuto sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata, s ciljem razvoja ekonomije zasnovane na znanju, za šta će biti izdvojeno 250.000 KM.

On je napomenuo da se planira i uvođenje besplatnog internet priključka na javnim mjestima i da će u prvoj fazi to biti realizovano u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kao i uspostavljanje “e-sandučeta”. – Pokrenućemo i projekat “e-beba” da bi elektronski mogli da uvedu novorođenčad u sistem – rekao je Rajčević.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!