Predstavljena knjiga “So zemlji” Ljiljane Habjanović Đurović

U Bijeljini je večeras predstavljena knjiga o Svetom Vasiliju Ostroškom “So zemlji” LJiljane Habjanović Đurović.

Đurovićeva je novinarima u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” rekla da knjiga govori o tome kako je Stojan Jovanović iz sela Mrkonjića kod Popovog polja, nadomak Trebinja, postao Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac. Ona je navela da je u knjizi opisano, ne samo kako je živio Sveti Vasilije, nego šta je sve molio Boga, a šta sve svoj narod.

“Sveti Vasilije Ostroški nam poručuje, između ostaloga, da ne dozvolimo da nas uplaše pretnje, da nas zavaraju obećanja, kao i to da ne prodamo `veru za večeru`”, rekla je Đurovićeva.

Ona je dodala da u knjizi nije pisala o čudima Svetog Vasilija Ostroškog, zato što su o tome svi mnogo znaju. “Smatram da nema čoveka koji nije bio blagosloven milošću čuda Božijeg i Svetog Vasilija”, navela je Đurovićeva i dodala da je život Svetog Vasilija bio mučenički i da se njegova svakodnevna žrtva izjednačava sa onom koju su podnosili hrišćani u ranom perodu hrišćanstva.

Knjigu “So zemlji”, koja je njeno 15 književno ostvarenje, Đurovićeva je pisala dvije godine i predstavlja prvi dio “Ostroškog trimirja”. “Ostroško trimirje” je, kako je ona rekla, serijal priča vezanih za Ostrog i Svetog Vasilija Ostroškog.

Izvor:Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!