Pijan izazvao tragediju: Predložen pritvor vozaču zbog nesreće u Palama

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevo zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Milošu Abazoviću, vozaču ”audija A6” osumnjičenom za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo novinar Goran Maunaga (65) i povrijeđene četiri osobe, među kojima je i dvoje djece.

Abazović je u vrijeme nesreće vozio pijan i izmjereno mu je preko 1,79 g/kg alkohola u organizmu. Na teret mu je stavljen najteži oblik krivičnog djela ugrožavanja javnog saobraćaja i ukoliko se dokaže krivica prijeti mu od tri do 15 godina zatvora. Pritvor je zatražen zbog uznemirenja javnosti i bojazni od ponavljanja krivičnog djela.

Nesreća se dogodila u subotu u 14.55 časova u mjestu Donja Ljubogošta na magistralnom putu Pale – Sarajevo, kada je došlo do sudara tri vozila. Abazović je upravljao ”audijem A6”, a u nesreći su učestvovali još i Maunaga sa ”hjundaijem”, te ”golf” kojim je upravljala upravljala Adisa Milavica. Ona je u nesreći zadobila teške povrede, kao i njen suvozač Ajla Vojić i dvoje maloljetne djece.

Preticao vozilo, pa udario u ”hjundaija”

Prvi rezultati istrage ukazuju da je Abazović, nakon preticanja, odpozadi udario u ”hjundaija”, kojim je upravljao Maunaga. Usljed toga ”hjundai” se odbio u lijevu saobraćajnu traku zbog čega dolazi do frontalnog sudara sa ”golfom” koji je naišao iz suprotnog smjera.

”Osumnjičeni se nije pridržavao saobraćajnih propisa, jer je vozio pod dejstvom alkohola sa koncentracijom od 1,79 g/kg. Vozio je prema Sarajevu i brzinu nije prilagodio stanju i uslovima na putu tako da vozilo može blagovremeno zaustaviti pred svakom preprekom”, navodi se prijedlogu za pritvor.

Dodaje se da Abazović u blizini tunela Donja Ljubogošta, nakon završetka preticanja i prilikom vraćanja u svoju saobraćajnu traku, nije držao potrebno odstojanje od ”hjundaija” pa je prednjim dijelom vozila udario u zadnji dio ”hjundaija”. 

Odbio ga u lijevu traku

”Usljed jačine udara ”hjundaija” je odbacio u lijevu saobraćajnu traku, namjenjenu za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera, gdje u tom trenutku iz suprotnog smjera nailazi ”folksvagen”, kojim je upravljala Adisa Milavica, a koje prednjim čeonim djelom udara u čeoni dio ”hjundaija”, pri čemu je vozač G.M. smrtno stradao dok su četiri osobe zadobile teške tjelesne povrede”, navodi se u prijedlogu za pritvor.

Nakon nesreće petoro povrijeđenih prevezeno je u bolnicu ”Srbija”. Maunaga je preminuo nedugo nakon prijema u bolnicu, dok su ostali prevezeni na dalje liječenje u Federaciju BiH, čiji su osiguranici.

Goran Maunaga bio je dugogodišnji novinar ”Glasa Srpske”, ”Nezavisnih novina” i agencije SRNA. Preminuo je dva dana prije svog 65. rođendana.

(atv)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!