“NISAM ČOVJEK KOJI BJEŽI” Špirić o aferi sa službenim automobilom “audi Q7”

Polovinom maja počinje suđenje optuženima za prevaru i zloupotrebu položaja u vezi s nabavkom službenog automobila Audi Q7, koji je 2008. godine kupljen za 219.900 KM za tadašnjeg predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikolu Špirića.

O toj aferi za Avaz.ba govorio je Špirić.

– Slušam različite priče i mislim da je to završeno na jedan sasvim regularan način. Mislim da tu niko nije nanio neku štetu, ili se okoristio. Ali, eto, ja nisam čovjek koji bježi. Postoje institucije koje se bave tim i one trebaju rješavati takve stvari. Teško mi je govoriti o procesu tamo gdje mene nema – rekao je Špirić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Špirić je komentarisao i nefunkcioniranje Državnog parlamenta.

– Dobro bi bilo da se to čim prije desi, bilo je rečeno prošli mjesec, pa i pretprošli. Sve zavisi od formiranja izvršne vlasti, da se zna ko je vlast, a ko opozicija. Predstavnički dom je konstituisao samo Kolegijum, nisu konstituisane komisije, drugi dom, odnosno Dom naroda, isto to je učinio. Nema još komisija, zajedničkih odbora između dva parlamenta da bi se napravila prohodnost za donošenje važnih zakona i strategija. Postoje neki odnosi u formiranju zajedničkih komisija koji traže tačan broj poslanika odnosno delegata iz reda vlasti i iz reda opozicije – rekao je on.

Upozorio je da su brojne institucije i agencije bez nadzora upravo zbog neoformljenih parlamentarnih komisija.

– Nije to situacija samo sad kad nemamo vlasti. Parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom je izostao u vrijeme prošlog saziva, čak pola mandata. Svugdje u svijetu kada jedan tako bitan segment ostane bez nadzora, on je podložan različitim utjecajima, utjecajima izvana, ali i unutrašnjosti. Zašto neki ne žele da se to desi, to naprosto ne mogu da razumijem – kazao je Špirić.

Prema njegovim riječima, za blokadu u formiranju vlasti krivi su političari iz Federacije.

– Ovo je vrlo teško vrijeme. Trebalo bi tražiti rješenja, a ne krivce. Krivaca je mnogo, ali mislim da su neriješeni odnosi u Federaciji kočnica formiranja vlasti na nivou institucija BiH. To predstavnici vlasti iz Federacije i ne kriju. Jedni kažu idemo formirati državni nivo, drugi kažu uslov za to je federalni nivo. Ta međusobna uslovljavanja dovela su nas do ovoga, ulazimo u osmi mjesec od održanih izbora. To nije dobro ni za koga u BiH. Mislim, politička negacija nije dobra. Svaki uslov, izuzev izbornih rezultata za formiranje vlasti ne treba da postoji – smatra Špirić.

Mišljenja je da budući partneri u vlasti trebaju razgovarati isključivo o rješenjima i rezultatima.

– Nigdje u svijetu se nije desilo da se oni koji će činiti zajedničku vlast pripremaju kao da će u sukobe jedni s drugima. Umjesto da se traži zajednička rezultanta toga što će vlast poučiti, niko o tome ne razmišlja. Iz Republike Srpske se nastupa s pozicije bez uslovaljavanja – tvrdi Špirić.

Komentarisao je i nastup predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića na samitu u Berlinu.

– Ne bih da dolijevam ulje na vatru, ja bih volio kada bismo mi u BiH bili posvećeni sebi. Da smo mi napravili snažne iskorake na evropskom putu pa da drugima možemo držati lekciju, to bi bilo sasvim ok. Naše utrčavanje u prazan prostor regionalni koji je toliko složen nama bi bio korisniji od davanja lekcija drugima. Ja sam zato da to izbjegnemo i da naši istupi vani budu posvećeni odnosima unutar BiH, da ih ne otežavamo. Svaki naš izlazak vani napravi snažan ožiljak na tkivu BiH – zaključio je Špirić.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!