DRAGAN ĐUKIĆ UMJETNIK SA FOTO-APARATOM

Nastavljajući porodičnu tradiciju dugu više od 65 godina, Dragan Đukić iz Ugljevika naslijedio je dedinu strast prema fotografiji, pa razvoj njegovog stvaralačkog foto-opusa traje već deceniju i po. 

“Od dede sam naslijedio, i godinama kasnije usvajao, njegov radoznali i istraživački duh – duh fotografa koji želi da prenese utiske svega onoga što me i samog ganulo”, rekao je Đukić za Srnu. 

On navodi da je ova umjetnost postala nezaobilazna u njegovom životu, dio postojanja, pa i “opsesija”. 

Svim motivima prilazi na isti način, odnosno, ne uključujući lični pečat i trudeći da se što vjernije predstavi stvarnost. Stoga, njegove fotografije gotovo da se mogu nazvati dokumentarnim. 

“One nisu socijalno-dokumentarne, ne pripovijedaju o ljudskim sudbinama ili ratovima, ali su ipak dokumentarne, jer nam približavaju detalje iz životinjskog i biljnog svijeta. Moja želja je oduvijek bila da ljudi zastanu, da pogledaju kako zaista izgleda trenutak kada pčela sleti na trešnjin cvijet, kakve su tek ispupjele visibabe ili kako sjedi ptica na grani prekrivenoj snijegom”, navodi Đukić. 

On često koristi foto-reporterski metod svjestan da, kada 
fotografsko oko opazi zanimljiv trenutak, tada ga i spašava od zaborava. 

Ovaj zaljubljenik u fotografiju iz Ugljevika organizovaće 17. maja prvu samostalnu izložbu umjetničkih fotografija u Centru za kulturu “Filip Višnjić” u Ugljeviku. 

Fotografije, koje će posjetioci imati priliku da vide, nastale su tokom posljednje četiri godine, a biće ih, kako je Đukić najavio, izloženo ukupno 25. 

Đukić kaže za Srnu da će na toj izložbi predstaviti tok razvoja svog staralačkog opusa, koji je raznolik i varira od scena iz prirode sve do urbanih prostora, ne bazirajući se samo na jednoj tematici koja bi bila vodilja cijele izložbe. 

Do sada je Dragan Đukić imao tri autorske i dvije zajedničke izložbe.

Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!