“Nezadovoljavajuće stanje životne sredine u BiH”

Komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johanes Han tvrdi da je stanje životne sredine u BiH nezadovoljavajuće. Ističe da se moraju ispunjavati klimatski ciljevi, sa posebnim akcentom na promjeni zastarjele tehnologije.

“Blok sedam /Termoelektrane/ u Tuzli bio je poziv na buđenje. Saglasan sam da se stvari u BiH ne mogu mijenjati preko noći. Pitanje proizvodnje električne energije odnosi se na znatan broj radnih mjesta, pogotovo u tuzlanskoj regiji”, rekao je Han novinarima u Sarajevu.

Nakon sastanka sa predstavnicima vlasti, političkih stranaka, nevladinih organizacija u BiH, Han je naveo da na zapadnom Balkanu ima 16 termoelektrana koje koriste ugalj, te naglasio da one više zagađuju vazduh nego 250 termoelektrana koje se nalaze u EU.

Prema njegovim riječima, na zapadnom Balkanu godišnje umre 3.000 ljudi od posljedica zagađenja životne sredine, a 8.000 djece oboli od bronhitisa, što se mora rješavati.

“Tu je i pitanje zbrinjavanja otpada, kao i ona druga u oblasti zaštite životne sredine. Mnogo je stvari koje se moraju uraditi”, rekao je Han.

On je istakao da su “zelene tehnologije” uspješan sektor koji donosi biznis i prilike za zapošljavanje, dok se, istovremeno, unapređuje kvalitet vazduha, kao i života i zdravlja, što je u interesu svih u BiH.

Han je rekao da EU ne očekuje od BiH da sve ove promjene uradi “preko noći”, već da bi trebalo da postigne jedan uravnoteženi, postepeni pristup, dodavši da rad vjetroelektrana koje proizvode električnu energiju treba subvencionisati.

Izvor: Srna


This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!