Iz firme nestalo 900 kilograma zlata vrijednog 37 miliona evra

Iz pogona za dobijanje plemenitih metala “Zlatara”, iz sastava nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena “Bor” (RTB) u Srbiji, od 1. januara 2014. do 1. aprila 2017. godine nestalo je skoro 900 kilograma zlata, u vrijednosti od skoro 37 miliona eura, prenose mediji iz Srbije.

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo teške krađe, 10. maja 2018. godine su uhapšena četiri radnika RTB – I.S, Z.P, G.P i D.M, a priveden je i bivši radnik “Zlatare”, kao i D.M. i Z.I, nekadašnji radnici poduzeća “Zaštita”, koje je ranije osiguravalo RTB.

Po dokumentaciji u koju su “Novosti” imale uvid, a koju su sačinili stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, “sa sigurnošću može da se potvrdi manjak zlata od 243,398 kilograma”, uz opasku da “ta količina predstavlja razliku u masi između neafinisanog i afinisanog zlata, umanjena za masu tog plemenitog metala koja je zaostala u ispirnim vodama.

Istražni organi su do sada ispitali više od 50 svjedoka, među kojima i najodgovornije ljude iz nekadašnjeg RTB. Na pitanje kako je moguće da na kraju godine, kad se svode bilansi stanja, nisu primijetili da im fali zlato, svi su odgovorili da ne znaju.

Prema posljednjim informacijama, proširen je krug osumnjičenih.

Izvor: Nezavisne novine

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!