Bosni i Hercegovini prijeti poskupljenje goriva

Cijena nafte na svetskom tržištu ponovo je porasla, a novo poskupljenje uskoro se očekuje i na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini. Benzin je već prošle sedmice poskupeo u Hrvatskoj i košta 10,10 kuna po litru, odnosno 2,61 KM. Prosečna cijena benzina u BiH iznosi 2,20 KM.

Udar na kompanije

Predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kazao je da je realno očekivati i da će cijena benzina u BiH uskoro porasti.

– S obzirom na to da dobrim delom zavisimo od uvoza nafte i naftnih derivata iz Hrvatske i zemalja u okruženju, jer rafinerija u Brodu ne radi, očekuje se poskupljenje. Čim dođe do bilo kakvog poskupljenja u zemljama okruženja, to se odrazi i na tržište u BiH – pojašnjava Grbić za Avaz.

Prema njegovim rečima, svako naredno poskupljenje veliki je udar na kompanije iz BiH koje se bave prevozom ljudi i robe.
– Cijena nafte uglavnom se kreće od 2,24 do 2,47 KM, u zavisnosti od pumpi. To je još preskupo. Visoka je to cijena za naše tržište i naše uslove rada. Svako novo poskupljenje sve je više pogubno za prevoznike. Tvrdim da je cijena benzina i dizela iznad 1,60 KM previsoka – dodao je Grbić.

Zaokruživanje cijena

U Udruženju prometnika naftnih prerađevina FBiH podsetili su da ovo udruženje nema ingerencije za formiranje cijena. Takođe, dodali su i da je najveći problem, kada je reč o Federaciji BiH, zaokruživanje cijena na pet feninga, pa je gorivo još skuplje.

Cijene autoplina nepromenjena

Osim dizela, u Hrvatskoj je pojeftinio i autoplin. Međutim, kao i u slučaju dizela, cijena ovog energenta u BiH nije se menjala.


This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!