Колико би могао да буде опасан “судар” коронавируса и сезонског грипа без вакцине

Још се ни на корону нисмо довољно навикли, а већ нас плаше да би потенцијални судар тог вируса и сезонског грипа могао бити кобан. Због тога постоје планови да се све угрожене категорије обавезно вакцинишу ове сезоне, макар против грипа, када ове друге вакцине још увек нема. Ко би произвео те вакцине, за кога би све биле обавезне и како ће нас оне заштити?

Колико су нам важни борба и вакцинација против ковида 19? Који год да је одговор, сезонски грип као да смо заборавили. Као да више не постоји, као да се никада против њега нисмо вакцинисали.

“Борба са грипом траје деценијама, а вакцина јако дуго већ постоји, а ми потцењујемо борбу са њим. Много се умире од њега, а да се то ни не зна. Када би имао надзор као ковид, показало би се колико је и грип болест од које се итекако умире”, каже епидемиолог Предраг Кон.

План да се вакцинише два милиона људи до краја године је тешко достижан, а то су само они којима је вакцинација најпотребнија.

“Јасно је да су то бројке које јако тешко можемо достићи, наш број је 350.000 који би могли да достигнемо за ову сезону, а када би било дупло од тога то би било изузетан број, а то говорим јер ће у циркулацији бити и вирус грипа”, напомиње Кон.

Вирус грипа непрекидно циркулише и мења се тако да је вакцинација неопходна сваке године, а сада ће ту бити и ковид, али не у истој мери.

“Грип код нас има стриктан сезонски карактер, осим ако се вирус сам толико не промени, он стиже у децембру, а ковид очекујемо раније тако да је мала вероватноћа да ће заједно стићи, али да ће у једном периоду циркулисати заједно је прилично вероватно, али не истим интензитетом”, додаје Кон.

На питања које смо упутили “Батуту” и “Торлаку” – које смо вакцине у борби против сезонског грипа до сада користили, да ли ће ове године бити другачије, да ли ‘Торлак’ припрема домаћу вакцину и када би се она могла појавити, ни из једне институције није стигао одговор.

У периоду који је пред нама о вакцини ће се све више разговарати, а надамо се да ћемо тада имати одговоре на сва питања која изазивају неповерење код људи.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!