Topla voda lijek za mnoge bolesti !

Dokazano je da je uzrok većine bolesti nedostatak vode u organizmu.

Topla voda je univerzalni rastvarač i glavna komponenta metabolizma: svi minerali i mikroelementi rastvoreni u vodi apsorbuju se u krvotok i prodiru u svaku ćeliju.

Kod nedostatka vode nastaju problemi s metabolizmom, što dovodi do različitih oboljenja.

Japanci veruju da je “slab stoma”“ uzrok mnogih oboljenja i loših stanja, što će otkloniti upravo terapija pijenja tople vode, najbolje na temperaturi od 27 stepeni.

Tradicionalna medicina preporučuje nekoliko čaša tople vode odmah nakon buđenja, čak i prije umivanja ili pranja zuba. Ona čisti stomak i budi digestivni trakt. Japanci smatraju da je jutro najvažnije za zdravlje, te da dobre jutarnje navike spriječavaju mnoge bolesti. Pijenje tople vode za njih je imperativ jer čisti i ispira ceo organizam.

U dijetoterapiji nije važno samo piti tečnost, već treba piti mlaku vodu. Osim toga što topi mast, topla voda pokreće metabolizam, čisti od toksina, pomaže kod zatvora. U dijetoterapiji je lek najprije za mozak, jer je glavobolja prvi znak nedostatka tečnosti. Topla voda zagrijava stomačne mišiće i oslobađa od grčeva i bola.

Uopšteno, dobra je za sve vrste grčeva jer pospješuje kapilarnu cirkulaciju i na taj način opušta mišiće – navodi Milka Raičević, nutricionista, i dodaje:

Kako je voda saveznik u dijetoterapiji, neophodno je dan započeti čašom-dve tople vode, s nekoliko kapi limunovog soka.

Preporuka je da se voda pije pola sata prije svakog obroka, nikada za vreme jela, kao i jedan sat poslije jela. Obavezno treba piti vodu i pre tuširanja, prije plivanja kao i prije odlaska u krevet, da ne bi došlo do srčanog ili moždanih udara odnosno do zgrušavanja krvi. Za svježinu tijela i elastičnost kože, za dobru cirkulaciju i pokretljivost zglobova – zaslužna je voda. Korisna je i u slučaju gihta i u prevenciji gastritisa – voda s pljuvačkom ima probiotsko dejstvo jer hrani želudac zdravim bakterijama.

Japansko medicinsko društvo priznalo je uspjeh ove terapije u lječenju hroničnih, teških oboljenja, ali i bolesti modernog doba. Topla voda je djelotvorna u lječenju sljedećih bolesti: glavobolja, bolovi u tijelu, bolesti srca, artritis, epilepsija, gojaznost, astma, tuberkuloza, meningitis, bolesti bubrega i bešike, gastritis, dijareja, hemoroidi, bolesti očiju, ginekološke bolesti, menstrualni poremećaji, ORL bolesti.

Stariji ljudi, oni kojima je oslabljen imunitet ili oni koji ne mogu odjednom da popiju četiri čaše tople vode, mogu početi s manjom količinom i postepeno je povećavati.

Ovaj tretman isceljuje organizam i promoviše zdrav način života, pa treba da nam postane dio svakodnevice. Pijte toplu vodu natašte i osetićete prve rezultate već posle sedam dana; ostaćete zdravi i aktivni. U tome je suština. Inače, preporučena količina vode u toku dana je 0,3 dl na kilogram tjelesne težine.

Topla voda kao preventiva

 • Japanska tradicionalna medicina preporučuje:
 • Čim se probudite, popijte 6 dl tople vode na prazan stomak.
 • Poslije toga 45 minuta ne jedite ništa, a najbolje je da ne jedete dva sata.
 • Pijenje bilo kakve tečnosti za vreme jela i poslije njega nije preporučljivo.
 • Količinu tople vode polako povećavajte u toku dana da biste dostigli najmanje 2,5 l dnevno (za odrasle).
 • Više energije, manje kilograma

Efekti ove terapije mogu se uočiti već posle nekoliko dana primjene:

 • brži metabolizam;
 • više energije;
 • osjećaj sitosti;
 • početak mršavljenja;
 • ljepša koža.

Ovi savjeti služe kao preventiva, ali su korisni i u liječenju, jer se smatra da topla voda uklanja toksine koji su uzrok bolesti.

Izvor: Nezavisne novine

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!