Grejp-Odličan je za zdravlje, ali uz dozu opreza!

Grejp je zdrava tropska voćka gorkog okusa koja ima niz prednosti za ljudsko zdravlje – pun je C vitamina, pomaže u borbi protiv prehlade i kod srčanih bolesti, ubrzava metabolizam… Međutim, krije i nekoliko opasnosti.Grejp sadrži antioksidanse koji pomažu kod obnavljanja oštećene kože i u borbi protiv bora. Također, sadrži spermidin za koji mnoge studije pokazuju da usporava proces starenja ćelija. 

Ako zadebljalu kožu na peti ili rukama prekrijete kriškom grejpa na bar deset minuta, vaša koža će postati mekana i nježna. Ukoliko želite poboljšati izgled svoje kože, jednom sedmično napravite grejp masku za koju su vam potrebni kašika meda, šolja zobene kaše i sok od pola grejpa.

Hemijska svojstva grejpa snižavaju nivo inzulina u krvi, ubrzavaju metabolizam i podstiču mršavljenje. Dr. Taz Bhatia, specijalista za žensko zdravlje, prehranu i gubitak težine, preporučuje da popijete čašu soka od grejpa kako biste smanjili apetit. 

Grejp također ima antiseptička svojstva, a bogatstvo vitamina i minerala koji su sadržani u grejpu hrane ćelije kože, sužavaju pore i oslobađaju kožu viška ulja. Ukoliko imate problema s masnom kožom potražite proizvode koji sadrže grejp. 

Konzumiranje grejpa korisno je i za sprečavanje razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Naučnici iz Izraela proveli su istraživanje nad 57 muškaraca i žena oboljelih od srčanih bolesti čiji organizam nije reagovao na lijekove za smanjenje holesterola. Konzumiranjem grejpa uspjeli su regulisati holesterol, kao i sniziti nivo masnoće i triglicerida u krvi.

Bez obzira na ovo, postoje situacije u kojima ne smijete jesti grejp. U interakciji s nekim lijekovima grejp može ometati rad jetre.

“Grejp sadrži hemikalije koje pojačavaju djelovanje lijeka. Uzimajući jednu tabletu uz čašu soka od grejpa ekvivalentno je uzimanju pet tableta s vodom”, rekao je farmaceut David Bailey. 

Grejp ili sok od grejpa mogu izazvati reakciju čak i ako ih konzumirate pola sata prije ili nakon što popijete lijek. 

Grejp također povećava nivo kalcijevog oksalata koji može uzrokovati stvaranje bubrežnog kamenca.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!