Zlonamjerni navodi medija iz FBiH

– Zbog zlonamjernih natpisa pojedinih medija iz FBiH i neprimjerenih javnih istupa pojedinih uposlenika Ambasade BiH u Srbiji povodom nastupa ženske fudbalske ekipe Medicinske škole iz Banjaluke na Svjetskom školskom prvenstvu u fudbalu, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske je prinuđeno da reaguje i javnosti da istinite informacije, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

”Male olimpijske igre Republike Srpske su projekat koji Ministarstvo porodice, omladine i sporta uspješno realizuje već 15 godina i zahvaljujući kvalitetu ovog projekta, naporima Ministarstava i saradnji sa Savezom za školski sport Srbije, Republika Srpska je od 2015.godine postala članica Međunarodne federacije školskog sporta.

U skladu sa zakonskim propisima, Ministarstvo porodice, omladine i sporta je zatražilo odobrenje Ministarstva civilnih poslova BiH za učestvovanje u radu i manifestacijama pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije školskog sporta i taj zahtjev je Ministarstvo civilnih poslova BiH odobrilo 25.9.2015.godine rješenjem broj 11-35-12-2038/15. U rješenju se, između ostalog, navodi da “Ministarstvo civilnih poslova BiH smatra da ne postoje smetnje da učenici i učenice koji učestvuju u sistemu školskog sporta Republike Srpske u organizaciji Ministarstva porodice, omladine i sporta uzmu učešće u sportskim manifestacijama pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije školskog sporta sa sjedištem u Belgiji”. 

Rješenje je doneseno u skladu sa članom 2.tačka d Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini (SG BIH br.27/08 i 102/09) koji definiše da sport u smislu ovog Zakona obuhvata: organizovani školski i univerzitetski sport , te član 22. stav(5) koji precizira da ukoliko zbog nerazvijenosti sporta ne postoji organizovan sportski savez na nivou jednog entiteta, registracija saveza na nivou BiH za taj sport izvršiće se uz saglasnost Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ženska fudbalska ekipa Medicinske škole Banjaluka je treća ekipa koja predstavlja Republiku Srpsku na Svjetskom prvenstvu školskog sporta. Prethodnih godina na takmičenju je učestvovala odbojkaška ekipa iz Ljubinja 2016. godine i ekipa basketa 3 na 3 iz Banjaluke 2018.godine.

Napominjemo da je propisima Međunarodne federacije školskog sporta dozvoljeno da se takmiče i regije određenih zemalja sa svojim nazivom, poput recimo Flandrije ili Valonije.

Apsolutno je neprihvatljivo da se mediji, ne poštujući osnovne postulate novinarstva, na ovaj način odnose prema djeci i koriste ih u dnevno političke svrhe, ne provjeravajući informacije koje objavljuju i stavljajući jednu izuzetno pozitivnu priču u vrlo negativan kontekst.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

Ministarstvo porodice,omladine i sporta u potpunosti podržava razvoj i popularizaciju školskog sporta kao i svaku mogućnost da se djeca sa ovih prostora predstavljaju na svjetskim takmičenjima jer je to najbolji način da napreduju i postanu možda i profesionalni sportisti. Treba li im uskratiti tu mogućnost? Sportisti iz Republike Srpske su ostvarivali značajne rezultate za svjetskoj sportskoj sceni predstavljajući BiH i Srbiju. Oni su naši najbolji ambasadori i sportom ruše sve granice i iznad su svih dnevno političkih neprovjerenih i zlonamjernih natpisa.

Pitamo autore ovih informacija zašto su se sad sjetili da problematizuju ovu priču koja traje već četiri godine? Smeta li medijima i javnosti u Federaciji što Republika Srpska poštuje propise BiH i što je nastup ekipe Medicinske škole na svjetskom prvenstvu potpuno legalan i odobren od nadležnih institucija BiH?

Јoš jednom apelujemo na predstavnike svih medija da prije senzacionalističkog pristupa novinarstvu provjere informacije koje objavljuju i da ne politizuju i problematizuju priče u kojima su glavni akteri djeca koja žive u ovoj zemlji, bez obzira u kom entitetu”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Bn

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!